POBIJEDIO HORVAT

Građani Velike Kladuše o porazu Laburista: Oslobođeni smo dinastije Abdić

Možda su najsnažnije bile ove političke stege koje su prouzrokovale brojne podjele koje su egzistirale u Velikoj Kladuši, kaže Veladžić

Velika Kladuša. Tihy Photography

S. S.

prije 4 sata 17 minuta

Jedno od većih iznenađenja lokalnih izbora u BiH je pobjeda Borisa Horvata u Velikoj Kladuši. Horvat je imao podršku čak šest stranaka: SDA, SDP-а, NiP-а, Našе strankе, DNZ-а i Demokratske fronte, gdje je dobio više od 7.800 glasova. Njegov protukandidat, Amir Đogić iz Laburističke stranke, nešto više od 5.700 glasova. Za većinu stanovnika Kladuše pobjeda Borisa Horvata je historijski dan, kako navode - prestala je dinastija Abdića, piše BHRT.

Kao nezavisan kandidat, kojeg je podržalo šest stranaka, Boris Horvat novi je načelnik Općine Velika Kladuša. Horvat je novo lice političke scene u BiH, no za većinu Kladušaka spasilac dugogodišnje političke vladavine Fikreta Abdića i njegove porodice. Kako obećava, bit će načelnik svih Kladušaka, a prioritet mu je da se ova općina otvori prema USK, BiH ali i regionu, što dugo nije bio slučaj.

- Oni su mislili da mogu raditi šta god hoće, da mogu se ponašati kako god hoće, da je ovo njihovo sve, znači da je jednostavno Kladuša njihova. Prvo ću pozvati sve načelnike općina USK, sjesti s tim ljudima, razgovarati, ako treba izviniti se za sve ove godine što niko nije bio u Velikoj Kladuši. Pozvat ću premijera Kantona, Vladu, da dođu kod nas, da razgovaramo, da naprave sjednicu u Velikoj Kladuši, da se vidi da smo i mi u sastavu BiH i USK - kaže načelnik Općine Velika Kladuša Boris Horvat.

Podsjećamo, Fikret Abdić je Veliku Kladušu suvereno držao u svojim rukama još od prošlog stoljeća, kada je bio na čelu giganta Agrokomerca. U ratnom periodu proglašava takozvanu APZB, a zbog ratnih zločina odslužio je kaznu od 15 godina zatvora. Nakon toga vraća se na političku scenu koju je obilježio različitim skandalima i aferama. No, za građane ove općine tome je došao kraj.

Većina građana u Velikoj Kladuši slavi pobjedu Borisa Horvata. Kako navode, oslobođeni su.

- Od velike je važnosti da institucije kantona pomognu Velikoj Kladuši - ističe Nevzet Veladžić.

- Možda su najsnažnije bile ove političke stege koje su prouzrokovale brojne podjele koje su egzistirale u Velikoj Kladuši. Velika Kladuša je bila od rata pa do sad također podijeljena, ne samo u ratu, nego i u ovom postratnom periodu. Taj period je trajao gotovo tri decenije, to nije opravdana činjenica, ni za kanton ni za Veliku Kladušu. Mislim da je ovo za budućnost Velike Kladuše, pa i za budućnost ovog kantona, dobra stvar, treba voditi jednu vrlo racionalu politiku integracije građana Velike Kladuše u ovom društvu - stava je profesor sociologije Nevzet Veladžić.

Mještani se nadaju da se neće ponoviti prethodne godine u kojima je načelnik Abdić, uz pomoć poslušnika iz općinske administracije onemogućavao rad Općinskog vijeća. S obzirom na veliku podršku Horvatu, za očekivanje je da ove stranke formiraju i većinu u Općinskom vijeću, iako zasad, prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova ima upravo Abdićeva Laburistička stranka sa nešto više od 34 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.