OTVORENO

Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica, za "Avaz": Narod nećemo ostaviti na cjedilu

Bit će i obnove i rekonstrukcije, izgradit ćemo sve objekte, kaže Šabanović. Zajednička dženaza za smrtno stradale sutra u 14 sati

Šabanović: Preteško stanje. Denis Kapetanović / Pixsell - Facebook

Meliha Smajkic

prije 9 sati 44 minute

Niko neće ostati sam. Do svakoga će se doći i svakome će se pomoći, samo treba malo strpljenja. 

Kaže to u razgovoru za "Dnevni avaz“ Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica i komandant Štaba civilne zaštite tog hercegovačkog gradića, u čijoj će povijesti 4. oktobar 2024. godine ostati upamćen po nezamislivoj tragediji koja je ugasila 18 života. Ukupno je u Jablanici, Konjicu i Fojnici poginulo 25 ljudi, a za dvije osobe se još traga.

Dženaza za stradale

Brojna naselja poput Donje Jablanice, sela Zlate te drugih gotovo su potpuno razorena. Nažalost, kako i Šabanović kaže, ljudski životi su nenadoknadivi. Spasilačke službe i jučer su neumorno pretraživale teren u potrazi za još jednom nestalom osobom iz Donje Jablanice. Šabanović se nada da će je pronaći, a potvrdio nam je da će sutra u 14 sati biti održana zajednička dženaza i ispraćaj za sve smrtno stradale osobe u Jablanici.

- Teški su ovo trenuci, preteški... Svaki oblik podrške nam mnogo znači. Lijepa riječ, da znamo da je neko tu, da se brine za nas, da nismo sami, a pokazalo se da nismo. Svi smo pogođeni ovom tragedijom, naravno, nemjerljivo u odnosu na one koji su ostali bez svojih najmilijih, bližnjih. Ova tragedija nas je ujedinila - govori nam Šabanović dok koordinira brojne aktivnosti koje se danima obavljaju na terenu i koje će trajati sve do potpune obnove.

Milionske štete u Donjoj Jablanici. Avaz

Preliminarne procjene štete u Jablanici iznose gotovo 50 miliona maraka. Potpuno je uništeno 49 stambenih objekata, dok su teška oštećenja zabilježena na 181 objektu. Te štete se procjenjuju na više od 15 miliona KM.

- Imamo štete na privrednim objektima, na poljoprivrednom zemljištu, lokalnoj infrastrukturi, tako da je vrijednost šteta, prema preliminarnim procjenama, oko 50 miliona KM. Za stvarne podatke će trebati više vremena - iznosi Šabanović.

Mnogo volontera

Naglašava da su brojni građani pritekli u pomoć te da su svakodnevno aktivna brojna pravna i fizička lica.

- Svi ljudi dobre volje su priskočili u pomoć, sve komšijske općine i gradovi, svi nivoi vlasti u BiH. Apsolutno najveća podrška nam dolazi s federalnog nivoa, ali i državnog, preko Oružanih snaga BiH. 

Ogromna zahvala svima. Brojni donatori su se javili i javljaju, bit će i obnove i rekonstrukcije. Izgradit ćemo sve objekte. S nama je ogroman broj volontera, proteklog vikenda njihov broj se mjeri u stotinama i raspoređujemo ih putem Štaba civilne zaštite u mjesta gdje su posljedice odrona i klizišta uzrokovanih obilnim padavinama najveće - navodi Šabanović.

Obići sva mjesta i porodice

Šabanović se trudi da obiđe sve porodice i naselja koja su pogođena ovom katastrofom, ali zbog brojnih aktivnosti i poslova kojima mora rukovoditi, u najkraćem, ne stiže. Uspio je, kaže nam, posjetiti povrijeđene sugrađane u Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić“ u Mostaru i pružiti im utjehu, koliko je to moguće u ovim trenucima.

- Nisam uspio obići sve do sada, a naravno da hoću. Previše je posla na terenu, razaranja su ogromna - kaže Šabanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.