ŠOKANTNA IZJAVA

Šmit izjednačio ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića

Šmit je rekao da izvršimo pritisak na sebe kako bi shvatili da je ovo izdaja mladih generacija ako se to ne uradi

Fena

N. H.

prije 3 sata 59 minuta

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) gostovao je kod Senada Hadžifejzovića na Face TV, te je tom prilikom govorio o sramotnom nastavnom programu u RS, ali su njegove izjave izazvale burne reakcije. 

Kazao je da će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša. 

Međutim, on je tom prilikom u svojoj izjavi u istu ravan stavio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića. 

Šmit je kazao da ne voli vidjeti dvije škole pod jednim krovom, već da je moguća samo jedna pod jednim krovom. 

Rekao je da mu za tim srce teži, da se sjedne i sačini zajednički kurikulum i da izvršimo pritisak na sebe kako bi shvatili da je ovo izdaja mladih generacija ako se to ne uradi.

- Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao... Ne Kovačević... Ne možemo imati takvu razliku... Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama - rekao je visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.