RATNO SARAJEVO

U znak sjećanja na Pola Lovea ponovo otvorena izložba "Opsada-Siege"

Pol Love, poznati britanski fotograf, svojim objektivom dokumentovao je ratne godine opsade Sarajeva

Paul Lowe, ratni fotograf. Facebook

Dž. V.

prije 7 sati 48 minuta

Gradska vijećnica Sarajevo ponovo otvara vrata za izložbu "Opsada/Siege", koja je povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva postala trajni poklon autora Pola Lovea (Paul Lowe) Informativnom centru Grada Sarajevo i Gradskoj vijećnici.

Ovo postavljanje izložbe ima posebno emotivno značenje jer dolazi nakon Loweove smrti, kao znak poštovanja prema njegovom izuzetnom doprinosu i nesebičnoj posvećenosti našem gradu.

Pol Love, poznati britanski fotograf, svojim objektivom dokumentovao je ratne godine opsade Sarajeva, a njegova izložba "Opsada/Siege" nudi dirljiv prikaz svakodnevice sarajlija tokom jednog od najtežih perioda u njihovoj historiji. Svojim radom, Love nije samo sačuvao sjećanje na tragediju, već je kroz fotografiju prenio priču o snazi, otporu i nadi. 

Postavka izložbe u auli Gradske vijećnice, kao što je Love sam osmislio, sadrži fotografije raspoređene u šest tematskih cjelina. Opsada, kultura, svakodnevni život, mehanizmi preživljavanja, smrt i djetinjstvo. Svaka od ovih tema donosi posebnu dimenziju života u Sarajevu tokom opsade, prikazujući snagu i izdržljivost građana. 

Posjetioci će, osim fotografija, imati priliku da pogledaju i video sa osvrtom autora na izložbu.

Izložba će biti otvorena za javnost svakim danom od 9 do 17 sati, do 23. oktobra 2024. godine. 

Grad Sarajevo i svi njegovi građani duboko su zahvalni Polu Loveu na svemu što je učinio za naš grad. Njegova fotografija je svjedočanstvo prošlih vremena, ali i opomena za buduće generacije.

Izložba "Opsada/Siege" nastavit će živjeti u Gradskoj vijećnici kao trajni podsjetnik na snagu Sarajeva i važnost čuvanja sjećanja na teške, ali i herojske dane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.