REAKCIJA RADONČIĆA

Šmit je uvrijedio sve Bošnjake, žrtve genocida i treba da se izvini

Izetbegović je bio svjetski državnik, a Mladić presuđeni zločinac za genocid

Fahrudin Radončić. Armin Durgut / PIXSELL

N. Aj.

prije 5 sati 6 minuta

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić reagirao je na izjave visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), koji je uporedio presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

- Izjava Visokog predstavnika Kristijana Šmita u kojoj je izjednačio velikog i međunarodno priznatog državnika Aliju Izetbegovića sa osuđenim ratnim zločincem za genocid Ratkom Mladićem, politički, moralno i činjenično je nedopustiv akt koji još nije zabilježen u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je bio respektabilni i poštovani partner, primjerice, predsjedniku SAD-a Bilu Klintonu, te predsjednicima svih velikih svjetskih sila od Francuske, Njemačke, svih sadašnjih zemalja EU ili Premijera Velike Britanije, Turske…

On je svojom državničkom ulogom i vizijom, neviđenom osobnom borbom i patnjom, uspio da od Bošnjaka napravi nezaobilazni politički i nacionalni faktor u kojem ratni zločin, genocid ili urbicid nikada nisu imali ni najmanje kolektivno utemeljenje.

Sa druge strane – što gospodin Šmit mora iznova naučiti – Mladić je najveći evropski krvolok i počinitelj genocida u Srebrenici. Zato je, bez velikih elaboracija, potrebno poručiti Kristijanu Šmitu da je, potpuno neizazvan, uvrijedio sve Bošnjake, sve žrtve genocida i krajnje neodgovorno i zlonamjerno ušao u reviziju neospornih historijskih činjenica.

A, koliko je Izetbegović bio veliki državnik sa osobnim utjecajem i prijateljstvom sa najrelevantnijim međunarodnim liderima – a to nisu bile uobičajne profesionalne komunikacije političara na vlasti – potvrđuju i makar dvije naslovne strane „Dnevnog avaza“ od 18.09.2000. godine i 13.10.2000. godine.

Tada Izetbegović u svom intervjuu objavljuje da je lično informirao predsjednika SAD-a Bila Klintona sa svojom odlukom o povlačenju sa pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine zbog zdravstvenih razloga. Ovo je samo jedan od podataka kakvu je Izetbegović imao ličnu i uvijek dostupnu komunikaciju sa najvažnijim liderima slobodnog svijeta i ko su bili njegovi istinski partneri, a nekoliko dana kasnije Klinton ličnom porukom odaje javno priznanje Aliji Izetbegoviću.

Za razliku od neodgovornog Šmita, koji to sramno prešućuje, Mladićevi saradnici i partneri su bili jedino najteži ratni zločinci Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i brojni drugi presuđeni i nepresuđeni šovinistički krvoloci.

Prilog: Naslovna strana „Dnevnog avaza“ od 18.09.2000.godine i od 13.10.2000. godine.

Naslovnica "Dnevnog avaza" od 18. septembra 2000. godine. Avaz

Naslovnica "Dnevnog avaza" od 13. oktobra 2000. godine. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.