OGLASILI SE SAOPĆENJEM

EBU: Prodaja imovine BHRT-a ne uključuje "Sivi dom" nego pomoćni objekat i parking

Objasnili odluku Općinskog suda u Sarajevu o javnoj prodaji dijela imovine BHRT-a, a kako bi se namirio dug

EBU: Oglasio se o BHRT-u. Facebook

E. Ć.

prije 23 sata 58 minuta

Evropska radiodifuzijska unija (EBU) oglasila se saopćenjem u kojem su objasnili odluku Općinskog suda u Sarajevu o javnoj prodaji dijela imovine BHRT-a, a kako bi se namirio dug koji BHRT ima i prema EBU-u.

- Prodaja je pažljivo struktuirana, tako da se BHRT omogući da ispuni svoje finansijske obaveze bez prekida u pružanju svojih osnovnih usluga javnog emitera svim stanovnicima Bosne i Hercegovine. 

Važno je istaknuti da prodaja ne obuhvata imovinu vezanu za programsku produkciju ili operativno sjedište BHRT. Eventualno preostali novac od prodaje omogućit će BHRT da ojača svoje finansijsko stanje i održivost - navodi se u saopćenju EBU-a koje je poslala asvokatska kancelarija Prebanic i Jusufbasic-Goloman koja zastupa EBU u ovom slučaju.

Šta se prodaje

U saopćenju navode kako prodaja ne uključuje “‘Sivi dom’ – glavni objekat BHRT namijenjen za produkciju i emitiranje već je ograničena na pomoćnu parcelu na kojoj su parking i objekat koji se ne koristi za programsku produkciju. Imovina koja se prodaje nema uticaja na aktivnosti emitiranja BHRT”.

Navode kako je istu imovinu BHRT pokušala prodati u maju 2021. godine, ali da je prodaju blokiralo Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ipak, iz ove advokatske kancelarije kažu kako “još uvijek postoje nesuglasice o vlasničkom statusu”.

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, u sličnom slučaju (AP 4182/20, od 11. maja 2022. godine), presudio da nepokretna imovina prenesena na BHRT, nakon promjene statusa društvene imovine, ne predstavlja državnu imovinu. 

Stoga, imovina koja se trenutno prodaje nije predmet Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom - navode.

Ističu i da se imovina koja je procijenjena na 165 miliona KM ne prodaje isključivo kako bi se izmirio dug prema EBU (16 miliona KM) već kako bi se izmirila i dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Poreznoj upravi FBiH od približno 36 miliona KM, ne računajući kamatu.

Neuspješna prodaja

- Prilikom prve prodaje, imovina se mogla prodati za minimalno 50 posto njene procijenjene vrijednosti od 165 miliona KM. Imajući u vidu neizmirena dugovanja BHRT (procijenjena na približno 50-60 miliona KM) te moguću prodajnu cijenu od 80 miliona KM, sva sredstva preostala nakon izmirenja dugova, BHRT je mogla zadržati čime bi se poboljšalo njeno finansijsko i poslovno stanje. 

Nažalost, prva prodaja je bila bezuspješna. Prema proceduralnim pravilima, prilikom druge prodaje, imovina se ne može prodati po cijeni manjoj od jedne trećine njene procijenjene vrijednosti, što znači da je potencijalna minimalna cijena (priblično 55 miliona KM) već jednaka ili čak manja od neizmirenih dugovanja. Ova prodaja vanposlovnih sredstava – imovine koja ne utiče na programsku produkciju – prilika je za BHRT da ispuni svoje finansijske obaveze, osnaži svoju održivost i zaštiti svoju misiju javnog emitera Bosne i Hercegovine - navode u saopćenju.

Uputili su i poziv vlastima da konačno riješe sistemsko i hronično nedovoljno finansiranje BHRT-a, koje se nastavlja dugi niz godina i koje hitno treba riješiti u interesu građana Bosne i Hercegovine, u skladu sa pravnim okvirom EU, što je neophodno za pristupanje EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.