TEŠKA SITUACIJA

Na području Brčkog kasni sjetva zbog loših vremenskih uslova

Nažalost, postoji mogućnost da će veći broj zemljoradnika odustati od jesenje sjetve pšenice, istakao je Mijić

Poljoprivrednici nezadovoljni. Fena

FENA

jučer

Jesenja sjetva na području Brčko distrikta BiH nije započela u optimalnom roku zbog nepovoljnih vremenskih prilika, te su zbog ove situacije brčanski poljoprivrednici izrazili nezadovoljstvo.

Ratar Ostoja Mijić iz Brčkog u ime grupe poljoprivrednika iz Distrikta kaže da se poljoprivredni proizvođači nalaze u veoma teškoj situaciji.

- Nažalost, postoji mogućnost da će veći broj zemljoradnika odustati od jesenje sjetve pšenice, jer smo već četiri godine zaredom u minusu i nema ekonomske opravdanosti. Takođe, vlada i velika neizvjesnost i ove pete godine - istakao je Mijić.

Kaže da manjak interesovanja kod poljoprivrednih proizvođača iz Brčkog za sjetvu pšenice, između ostalog i zbog sve većeg uvoza iz drugih zemalja.

- Zbog lošeg kvaliteta zrna, ove godine su poljoprivrednici umjesto u otkup, pšenicu koristili kao dodatak za prihranu stoke - navodi Mijić.

Kako je upozorio, vrlo teška ekonomska situacija u kojoj su se i ove sezone našli poljoprivredni proizvođači na području Brčkog, može dovesti u poziciju neke od njih da ove godine njive ostanu neobrađene, odnosno da na njima ne bude ništa zasijano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.