PRENOSIMO

Bivši OHR-ov zvaničnik tvrdi: Bez intervencije Blinkena na Kosovu i dolaska direktora CIA-e u BiH vjerovatno spriječeni novi ratovi

Rhotert u tekstu navodi kako smatra da su SAD najzaslužnije što rat na Balkanu nije ponovo izbio

Blinken i Barns. Platforma X

E. Ć.

prije 10 sati 48 minuta

Aleksander Rhotert (Alexander), njemački politolog koji je posvećen događanjima na prostoru bivše Jugoslavije a radio je i kao OHR-ov zvaničnik, objavio je autorski tekst za Tageszeitung navodeći kako su "intervencijom Blinkena na Kosovu i dolaskom direktora CIA-e u Sarajevo vjerovatno spriječeni ratovi".

Stavovi o historiji

Podsjetio je da je Vučić prije nekoliko sedmica pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija održao govor, za koji Rhotert smatra da je Vučić otkrio svoje stavove o historiji. 

- Vučić koristi stari srpski narativ, po kojem su "Zapad", "Genscher", CIA i/ili Vatikan uništili Jugoslaviju. Ništa od ovoga se ne može historijski dokazati. Nisu interesantne samo Vučićeve klasifikacije historije, već i očigledna tuga zbog gubitka Sovjetskog Saveza.

Upravo tu tugu dijeli sa svojim bliskim prijateljem Vladimirom Putinom. Moćni, autokratski predsjednik Srbije, “kandidata za pristupanje” EU, jasno je dao do znanja svjetskoj zajednici koliko duboko mrzi EU i NATO – ne imenujući ih – i koliko voli Rusiju. - navodi Rhotert za TAG.

Potom se osvrnuo i na Vučićevo djelovanje kada je u pitanju UN-ova Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

- Dan ranije je odlikovao ruskog ambasadora u UN-u (Vasilija Nebenzju) Ordenom za zasluge Srbije jer je Rusija s Bjelorusijom, Kinom, Sjevernom Korejom i drugima glasala protiv njemačko-ruandske rezolucije, kojom je 11. juli proglašen danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Odnosi s Rusijom

Vrijedi napomenuti: Ni Srbija, ni srpski narod se ne spominju u ovoj Rezoluciji - podsjetio je Rhotert.

Rhotert je u svom tekstu upozorio Brisel, Berlin i Pariz kako zanemaruju, kako je napisao, činjenicu da Srbija teritorijalnim pretenzijama ugrožava Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Također, da tako proširuje odnose s Rusijom.

Između ostalog, Rhotert u tekstu navodi kako smatra da su SAD najzaslužnije što rat na Balkanu nije ponovo izbio.

- Iako Vašington provodi polovične aktivnosti protiv velikosrpskih planova, bez intervencija američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na Kosovu u oktobru 2023. i direktora CIA-e Vilijama Barnsa u Bosni i Hercegovini u augustu ove godine, vjerovatno bi sada bila tri rata u Evropi - objavio je on za TAG.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.