ČLANICA PREDSJEDNIŠTVA

Tenzije tokom konferencije, Cvijanović zasmetala izjava Bećirovića o Kurtiju: "Moramo birati riječi"

Sve su države ove regije identifikovale da bi ciljna godina za ulazak mogla biti 2030. godina, vidjet ćemo je li to realno

Željka Cvijanović. E. Tihak / Avaz

prije 6 sati 38 minuta

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nakon sastanka s predsjednikom Albanije je govorila o odnosima između ove dvije zemlje. Poručila je da je postoji mnogo prostora za saradnju, a kao primjer je navela saradnju univerziteta i privrednik komora.

- Imamo političko razumijevanje o brojnim stvarima i što me ohrabruje jeste kada predsjednik Begaj kaže da je bitno da razgovaramo makar se i ne slagali o svim stvarima - kazala je.

Govoreći o evropskom putu zapadnog Balkana kazala je da treba integrisano posmatrati pitanja u ovoj regiji.

- Ne možemo reći da sloboda postoji u jednoj, a ne u drugoj oblasti. Razgovarali smo šta možemo uraditi na putovanju ka EU. Sve su države ove regije identifikovale da bi ciljna godina za ulazak mogla biti 2030. godina. Vidjet ćemo je li to realno. To je svakako oblast koja nam daje mogućnosti da sarađujemo zajedno -- rekla je.

Cvijanović se osvrnula i na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je kazao da mu je premijer Kosova Albin Kurti veliki prijatelj.

- Vodeći računa o krhkim odnosima, moramo birati riječi. Ne želim govoriti ko bi mogao biti moj prijatelj u regiji, a to bih mogla. Trebamo stvari posmatrati tako kako da ih zajednički riješimo i da se bolje razumijemo. Mislim da ćemo se načekati da dođemo u EU i važno je zato razvijati odnose na regionalnom planu. Ne treba imati dvostruke standarde. Nije tajna da se u BiH ne razumijemo o brojnim pitanjima, ali je važno da sa susjedima i ljudima dobre volje unapređujemo odnose bez obzira na to - zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.