RAZGOVOR

Edin Mašić, nakon rušenja SDA, za "Avaz": Vratit ćemo Bugojno u zakonske okvire

Oni su urušili Općinu kao instituciju, nemamo sekretara pet godina, kaže Mašić

Mašić s Helezom: Proslava u izbornoj noći. Facebook

prije 11 sati 57 minuta

Prvi put od rata Stranka demokratske akcije (SDA) izgubila je načelničku poziciju u Bugojnu. Kandidat trojke Edin Mašić postao je novi načelnik u tijesnoj utrci sa SDA-ovim Mirzom Idrizovićem. Na kraju je presudilo svega 28 glasova.

- Od 90-ih ovdje je vladalo jednoumlje. Narod je sada izašao na izbore i odlučio drugačije. Treba naglasiti da je u odnosu na prošle izbore glasalo više 2.500 birača i ti ljudi su donijeli prevagu, na kraju je demokratija pobijedila - kaže Mašić.

Lažna kampanja

Osvrnuo se i na proslavu u štabu SDA u izbornoj noći, neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta.

- Oni su u izbornoj noći u 20 sati proglasili pobjedu, a nisu rekli broj glasova koji su osvojili. Mi smo u 22 sata rekli broj glasova i to se ispostavilo kao tačno. Izblamirali su se na kraju, a vodili su i 20 dana lažnu kampanju protiv mene, slali su prijave CIK-u, no to im je odbijeno - istakao je Mašić za "Avaz“.

Podnio prijave

Dodao je da će fokus biti na preporukama Ureda za reviziju 2022. godine, kada je izvještaj bio negativan.

- U narednih šest mjeseci mi moramo raditi na tome da to vratimo u zakonske tokove. Oni su urušili Općinu kao instituciju, nemamo sekretara pet godina. Prethodnik je dva puta osuđivan uvjetno, ima optužnicu sada, to nije zabilježeno. I u predizbornoj kampanji sam podnio prijave, jer su iznosili moje privatne podatke, zdravstveni karton, to je bruka - rekao je Mašić.

Vodovodna mreža

Ističe da je najveći prioritet u novom mandatu vodovodna mreža.

- Vodovod je star 60 godina, s azbestnim cijevima, to ćemo u ovom mandatu, uz pomoć Vlade Federacije BiH, sigurno završiti. Saradnja s višim nivoima vlasti nam je bitna, važno je da imamo ministra Zukana Heleza. Kroz „Binas“ smo pokazali da Bugojno može bolje, oni su zaposlili 200 novih radnika - naveo je Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.