ŠTETNI ZA ZDRAVLJE

U luku, paradajzu i paprikama iz BiH pronađen teški metal

Zbog toga je reagovao Evropski sistem brzog uzbunjivanja za hranu i životinjsku hranu

Luk: Pronađen kadmijum. Pixabay

N. H.

prije 2 dana

U pošiljci luka iz BiH prije nekoliko dana utvrđeno je povećano prisustvo metala kadmijuma, koji može biti štetan za zdravlje, a ovo je treći put u nekoliko mjeseci da je prisustvo navedenog metala iznad dozvoljenog u pošiljci povrća koje je trebalo da bude izvezeno iz naše zemlje.

Tako je prije nekoliko mjeseci evidentirano povećano prisustvo kadmijuma u pošiljci paradajza i paprika, te je u skladu s tim njihova isporuka obustavljena.

Zbog toga je reagovao Evropski sistem brzog uzbunjivanja za hranu i životinjsku hranu (EU RASFF), odakle su naveli da je uzorkovanje obavljeno nakon granične kontrole 17. februara, a na osnovu pristiglih rezultata, RASFF je 3. marta, obavijestio o otkrivenih 0,056 miligrama kadmijuma po kilogramu, što predstavlja potencijalan rizik za zdravlje.

Inače, riječ je o toksičnom teškom metalu koji se može nakupljati u povrću putem zemljišta, vode i atmosferskog zagađenja, a Svjetska zdravstvena organizacija ga klasifikuje kao kancerogen, povezujući ga s povećanim rizikom od raka pluća, dojke i prostate.

Prema riječima dr Tihomira Predića iz Poljoprivrednog institut Banja Luka, proizvođači treba da analiziraju zemljište, da rade kontrolu plodnosti, a pogotovo oni koji izvoze.

- Proizvođači treba da utvrde sadržaj opasnih i štetnih materija u zemljištu, jer biljke to usvajaju iz zemljišta. Inače se kadmijum u zemljištu nalazi u prirodnom obliku, ali to može biti i kontaminirano zemljište, tj. on može biti donesen u nečemu sa strane, u đubrivima ili sredstvima za poboljšanje zemljišta -pojašnjava Predić za "Nezavisne novine".

Kako je pojasnio, uvijek je moguće da bude povećano prisustvo ovog metala, kao i da ovo nije ništa alarmantno, jer sve zavisi od klimatskih faktora, ali i brojnih drugih razloga.

I Siniša Mitrić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci, za "Nezavisne novine" kaže da to može biti posljedica karakteristika zemljišta u kojem se nalazio luk.

- Pitanje je koliko ga je nađeno i gdje je uzgajan. Možda ga je na nekim lokacijama više u prirodi, a naročito ako je uzgajan oko željezara, rudnika i sl. - rekao je Mitrić, koji dodaje da se to dešava.

On navodi da su moguć razlog povećanog prisustva ovog metala i mineralna đubriva, koja se koriste u poljoprivredi.

- Ali, možemo pretpostaviti da je to luk koji je proizveden oko tih bivših željezara, hemijskih industrija i sl., gdje je povećana koncentracija teških metala ili nekih drugih kontaminanata -zaključuje Mitrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.