Da kupreški sir postaje sve više prepoznatljiv na međunarodnom planu, dokaz je i 2. ukus fest održan u Beogradu, na kojem je uz brojne učesnike izlagao i vlasnik kupreške mljekare „Kupres Milch“ Smail Žilić. Izuzetno je zadovoljan onim što je doživio, zapravo reprizirao svoj prošlogodišnji nastup.
Brojni proizvodi
- Bilo je izloženo oko 180 proizvoda, među kojima i naši sirevi. Proizvodi su ocjenjivani po kategorijama, a posjetioci su naš kupreški sir proglasili najboljim i osvojio je titulu „Ukus nad ukusima“. I prošle je godine naš sir bio najbolji i već imamo osvojena dva gran prija ovog beogradskog sajma - kazao je za „Avaz“ Žilić, dodajući da su iz BiH bila samo dva izlagača.
Žilić ne osvaja samo nagrade za sireve, on i investira. Pri kraju je opremanje novog pogona u koji je uloženo oko pola miliona maraka i u kojem će udvostručiti kapacitete i proizvodnju. Tako će imati i prostor za mljekaru i siraru prema najvišim evropskim standardima.
Dobra ekipa
- Dobro smo ekipirani, kako porodično i u proizvodnji tako i s kooperantima i dobavljačima. Radimo u dvije smjene, a plan je dnevno prerađivati oko 5.000 litara kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka, odnosno proizvoditi deset do 12 tona sira mjesečno. Želimo sačuvati autohtonost i originalnost sira, proizvedenog od kupreškog mlijeka, koje već izvozimo u Tursku, a veliki interes pokazuju i arapske i azijske zemlje, što je pokazao nedavni sajam u Istanbulu – kaže Žilić.