GLOBALNO BANKARSTVO

U ovim zemljama žive najbogatiji građani, Bosanci očekivano na lošoj poziciji

Izvještaj je mjerio prosječno bogatstvo po odraslom pojedincu

Nejednakost u bogatstvu. Facebook

D. R.

5.6.2024

Nejednakost u bogatstvu među evropskim zemljama je vrlo velika. Švicarac u prosjeku ima više od deset puta veće bogatstvo od građanina Poljske ili Mađarske, prenosi Euronews.

Prema izvještaju o svjetskom bogatstvu, najbogatije evropske zemlje su Švicarska i Luksemburg, dok je Bosna i Hercegovina na samom dnu liste.

U Švicarskoj građanin u prosjeku raspolaže sa 650.000 eura, a u Luksemburgu sa 556.000 eura, dok Bosanci i Hercegovci sa 31.902 eura.

Prosječni Slovenac, koji je negdje u sredini ljestvice, ima oko 106.000 eura imovine, dok su Hrvati od 67.000 eura imovine.

Imovina po odrasloj osobi. Datawrapper

Izvještaj o globalnom bogatstvu za 2023. godinu, koji su pripremile banke UBS i Credit Suisse, mjerio je prosječno bogatstvo po odraslom pojedincu u različitim zemljama. Bogatstvo su pritom definisali kao vrijednost finansijske i stvarne imovine (prvenstveno stanova) koje posjeduju domaćinstva, umanjena za njihove dugove. Mjerilo se i prosječno bogatstvo.

Osim dvije vodeće zemlje, veliko bogatstvo imaju i nordijske zemlje, posebno Island, Danska i Norveška. U sve tri zemlje punoljetni građani u prosjeku imaju više od 350.000 eura imovine. Te sjeverne zemlje poznate su po visokom životnom standardu i jakim sistemima socijalne podrške.

Najveće ekonomije na kontinentu nalaze se u sredini ljestvice. Prema podacima, prosječni Francuz ima imovinu od 296.000 eura, Njemac 243.000, a Italijan 210.000 evra.

Region Istočne Evrope, posebno balkanske zemlje, prilično zaostaje, na dnu ljestvice je Turska, dok smo mi predzadnjem mjestu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.