NA TRŽIŠTU VEĆ 44 GODINE

Fiat Panda simpatična "kocka", i dalje najprodavaniji mali auto u Evropi

Za šest meseci, Fiat je isporučio više od 76.000 vozila i podigao prodaju ovog modela za 25 posto

Fiat Panda. Facebook

Dž. V.

13.8.2024

Fiat Panda, pionir modela A-segmenta, zbog zanimljive izvedbe, dizajna i popularnosti ima posebno mjesto u autoindustriji. 

Pomalo ‘kutijastog’ izgleda, Fiat Panda gradski je automobil koji je prvotno predstavljen 1980. godine. Bez obzira na to što njegova uska kabina podrazumeva "laktanje" sa suvozačem i što je poznato da određeni delovi od plastike "krckaju" pri vožnji po putevima lošijeg kvaliteta ipak ostaje model sa predugim radnim vijekom koji praktično nema konkurenciju na evropskom tržištu.

Fiat se nerado oprašta od benzinskog modela 500, pa će morati više da povede računa o "staroj" Pandi koja će do 2027. godine ostati na tržištu pod imenom Pandina, uporedo sa prodajom nove i modernizovane i elektrifikovane generacije simbolično nazvane Grande Panda, koja igra na kartu elektrifikacije i prilagođavanja tržišnim trendovima.

Panda se proizvodi 44 godine, sve to vrijeme zbog kupaca koji žele praktičan gradski automobil sa malom potrošnjom goriva i niskim troškovima održavanja, a važno je spomenuti da je Panda jedini automobil u A segmentu koji se nudi sa 4x4 pogonom, što je odlična prednost za vožnju van asfalta i puteva.

Za šest meseci, Fiat je isporučio više od 76.000 vozila i podigao prodaju ovog modela za 25 posto.

Ako zanemarimo Fiat 500, čije se oproštajne zalihe polako čiste, prvi sljedeći pratilac je Toyota Aygo X sa manje od 54.000 isporuka.

Važno je napomenuti i da je Toyotin mali automobil u EU skuplji za oko 2.500 eura i to je zapravo Pandina velika prednost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.