NIKAD LAKŠE

Ni kartica ni keš: U Njemačku stiže novi način plaćanja

Tu je potpuno novi način plaćanja koji sada omogućuje plaćanje računa u samo nekoliko sekund

AA

D. H.

prije 5 sati 23 minute

 U Njemačku stiže novi način plaćanja koji kupcima otvara potpuno nove mogućnosti. Novu opciju plaćanja koriste samo rijetki, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

Sve više ljudi radije plaća digitalno i karticama nego gotovinom. Sada u Njemačku dolazi novi način plaćanja "Click and Pay" koji će okrenuti finansijske transakcije naglavačke.

Tu je potpuno novi način plaćanja koji sada omogućuje plaćanje računa u samo nekoliko sekundi. To je unosno i sigurno u isto vrijeme, posebno za kupce.

Fokus nije na maloprodaji, već na online trgovinama. U novom načinu plaćanja sada učestvuje 15.000 trgovaca, a uskoro će ih biti i više. Skepticizam onih koji prvi put plaćaju s “klikni i plati” (eng. “Click and Pay” ) vjerovatno će biti veliki.

Uglavnom, pružatelji usluga žele postati konkurencija PayPalu. Podaci o računu se pohranjuju, a iznos se zatim automatski tereti s računa u roku od nekoliko dana. Uz "klikni i plati" još je lakše.

Korisnici koji žele plaćati na ovaj način trebaju samo svoju e-mail adresu. Nakon kupovine potvrđujete odgovarajući način plaćanja i kupovina je završena.

Za novi način plaćanja i dalje je potrebna registracija. To vam omogućuje, na primjer, autorizaciju plaćanja određenog iznosa. Ovo je namijenjeno za sprečavanje prevarnih radnji, navode njemački mediji.

U principu, mnogi renomirani dobavljači već učestvuju u procesu plaćanja, kao što su Media Markt, Saturn, Lidl i Kaufland. Posljednja dva navedena učestvuju u procesu plaćanja putem svoje online trgovine.

Fleksibilnost i brzina u poređenju s drugim načinima plaćanja ovdje su odgovarajuće veće. Osim toga, ovaj proces plaćanja je i sigurniji. Stoga se može pretpostaviti da će mnogi kupci isprobati “Klikni i plati” u sljedećih nekoliko sedmica i mjeseci, prenosi "Fenix-Magazin".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.