PRITEKLI U POMOĆ

Hrabra ekipa: Članovi GSS-a iz Zenice cijelu noć gasili požar i spašavali kuće

Odgovornost zajednice je da obezbjedi tehničke uslove kako bismo bili spremni odreagovati kada je potrebno

Piše: A. O.

28.3.2022

Članovi GSS Zenica - Avaz
Članovi koji su učestvovali - Avaz
Gašenje požara - Avaz
Reagirali brzo - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz

Članovi gorske službe spašavanja stanica Zenica, podijeljeni u dva tima, bili su dio osiguranja staze na prvoj zeničkoj trail utrci na izletištu Smetovi.

Timovi su bili na visini zadatka, te su pored podrške učesnicima tokom trke, imali i dvije intervencije nakon prijavljenog nestanka i skretanja sa staze dva učesnika.


Ugrožavao kuće

U večernjim satima jedan tim je prisustvovao sastanku novoosnovane stanice u Vitezu s ciljem prenošenja znanja i obučavanja novih članova kroz jednoiposatnu vježbu.

Prilikom povratka u Zenicu primijećeni su požari na lokalitetu Zmajevac, te se nakon poziva dva tima stavljaju na raspolaganje Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Zenica i izlaze na teren u 22.00h.

Nakon zaduženih naprtnjača sa vodom i brifinga, jedan tim raspoređen je na područje Zmajevca, a drugi u Gradišće s potrebom gašenja drugog požara koji je ugrožavao lokalne kuće.

Ekipe su na terenu završile u 02:00 sata vidno iscrpljeni i umorni.


Odgovornost zajednice

Naši članovi su tu da pomognu u svakom trenutku u lokalnoj zajednici iako se taj angažman podcjenjuje do momenta kada zaista zatreba. Tada postaju heroji.

Odgovornost zajednice je da obezbjedi tehničke uslove kako bismo bili spremni odreagovati kada je potrebno.

Još jednom se dokazala potreba da Stanica Zenica ima svoje adekvatno terensko vozilo, a mi ne odustajemo od napora da to postignemo.

Ne zaboravimo da su naši članovi volonteri koji će raditi cijeli dan za zajednicu bez ikakve naknade. Ostat će kasno u noć pomažući da se ugase požari i zaštiti grad, iako ujutro i sami trebaju na posao, kazali su iz GSS-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.