OTKRIO IH SKY

Amelu Bogučaninu i Bojanu Drakulu određen kućni pritvor

Osumnjičeni za neovlašteni promet većih količina opojnih droga s područja Crne Gore na teritoriju BiH

Privedeni u akciji "Hornet". Avaz

B. C.

25.4.2023

Sud Bosne i Hercegovine je u predmetu Amel Bogućanin i drugi donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine te je osumnjičenima Amelu Bogućaninu iz Sarajeva i Bojanu Drakulu iz Foče ukinuta mjera pritvora i istovremeno određene i sljedeće mjere zabrane: zabrana napuštanja boravišta, takozvani kućni pritvor, zabrana putovanja i zabrana sastajanja s određenim osobama, saopćeno je iz Suda BiH.

Vršit će se kontrola izrečenih mjera zabrane

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za njima postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja izrečenih mjera zabrane vršit će se svaka dva (2) mjeseca.

Osumnjičeni su posebno upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše neku od obaveza nametnutih ovim rješenjem.

Amel Bogućanin i Bojan Drakul osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. i 3. KZBiH u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZBiH.

Komunicirali putem kriptovanih aplikacija

Bogućanin i Drakul uhapšeni su u decembru 2022. godine u akciji "Hornet" koji su MUP RS i MUP KS proveli u Foči i Sarajevu.

Sumnja se da su organizovali i bili članovi grupe ljudi, pa su tako kontinuirano u periodu od 2019. godine, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija Sky i Anom, dogovorili neovlašteni promet većih količina opojnih droga s područja Crne Gore na teritorije BiH, a nakon toga i distribuciju i prodaju na širem području BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.