UKRADENA FOTOGRAFIJA

Pojavila se lažna fotografija ubice Koste Kecmanovića: Na njoj se ne nalazi on, već "powerlifter" Edvin Hoteu

Na fotografiji se nalazi mladić Edvin Hoteu (Edwin Hoteau), powerlifting junior koji se takmiči za klub A.B.S. Powerlifting iz Irske

Screenshot - Instagram

S. S. / Blic.rs

4.5.2023

Na fotografiji koja se pojavila na društvenim mrežama, na kojoj se nalazi dječak koji gestikulira prstima te imitira "pištolje", nije K.K. masovni ubica iz Beograda.

Portal "Avaza" je preuzeo ovu vijesti sa portala "Blic" koji je u međuvremenu obrisao pomenuti članak.

Na fotografiji se nalazi mladić Edvin Hoteu (Edwin Hoteau), powerlifting junior koji se takmiči za klub A.B.S. Powerlifting iz Irske. Hoteu je na svom TikTok nalogu 4. maja 2023. godine objavio snimak u kom objašnjava da se on nalazi na fotografiji koja se dijeli u medijima u regionu te pokazuje i da fotografiju posjeduje u svojoj galeriji od januara 2020. godine – zajedno s drugim fotografijama koje su nastale u isto vrijeme i na istom mjestu.

Nezavisni fact-checker u Bosni i Hercegovini Raskrinkavanje je kontaktiralo Edvina Hoteu upitom o spomenutoj fotografiji. Do vremena pisanja njihove analize nisu dobili odgovor.

Platforma za provjeru činjenica Raskrikavanje iz Srbije također je analizirala ove tvrdnje 5.5.2023. Kako u analizi navode, sportski klub za koji se Hotea takmiči potvrdio je za ovu platformu da je on zaista na ovoj fotografiji.

- Da, ovo je Edvin. Neko je ukrao njegovu fotografiju sa starog naloga prije izvjesnog vremena - naveli su za Raskrikavanje iz kluba ABS Powerlifting sa sjedištem u Dablinu. Hotea, kako se može vidjeti na njegovom Instagram nalogu, trenira za ovaj klub.

Fact-checking portal Istinomjer također se bavio ovim tvrdnjama u analizi od 5.5.2023. i utvrdio da na fotografiji nije prikazan počinilac masovnog ubistva iz Srbije.

(Prethodno su stajali netačni pasusi koji su glasili: Fotografija na kojoj je dječak ubica Kosta Kecmanović pojavila se na društvenim mrežama, piše Blic.

Kako se može vidjeti, na njoj je dječak nasmijan, a ono što posebno privlači pažnju je gestikulacija kojoj on prstima imitira "pištolje".)

Podsjećamo, dječak K.K. je danas upao u školu i ubio osmero đaka i čuvara škole, a ranio šestero. Potom je izašao u dvorište i sam pozvao policiju. Tu je i uhapšen, a utvrđeno je da je imao dva pištolja koja je uzeo od oca.

(Prethodno je stajao netačni pasus koji je glasio: Dječak je danas upao u školu i ubio osmero đaka i čuvara škole, a ranio šestero. Potom je izašao u dvorište i sam pozvao policiju. Tu je i uhapšen, a utvrđeno je da je imao dva pištolja koja je uzeo od oca.)

Načelnik beogradske policije Veselin Milić kaže za RTS da je dječak koji je izvršio zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u prvoj izjavi, kada je pozvao policiju, rekao da je "psihopata koji treba da se smiri".

- Dijete koje je izvršilo zločin je kada je pozvao policiju rekao da je pucao na lica u školi i da je on, u toj izjavi koja je zabilježena i snimljena, psihopata koji treba da se smiri. To je izjavio kada je pozvao dežurnog radnika Komandno-operativnog centra, u izjavi prvoj na njegov telefonski poziv za prijavljivanje događaja. Izjavio je da je po izvršenju toga koliko ga je uhvatio strah panika i čudno disanje bilo ispravno da pozove policiju i taj događaj prijavi - kazao je Milić.

Napomena: Na ovom tekstu je izmijenjen naslov. Prvobitni je glasio: Pojavila se fotografija dječaka ubice: Nasmijan pozira u parku, prstima pokazuje "pištolje". 

Napomena: Nakon analize fact-checkera promijenjen je i podnaslov. Prvobitni je glasio: Dječak je danas upao u školu i ubio osmero đaka i čuvara škole, a ranio šestero.

Napomena: Promijenjena je i prvobitna kartica koja je glasila: MASAKR U BEOGRADU. 

Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.