NASTAVAK SUĐENJA

Ćamil Ramić i ostali: Zvao druge svjedoke i saznao šta se dešavalo

On je naveo da mu je nadređeni bio pomoćnik komandira za bezbjednost, odnosno Himzo Selimović

Zločini počinjeni u Goraždu. BIRN BiH

A. O. / BIRN BiH

22.5.2023

U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Goražda, Višegrada i Rogatice, svjedok Državnog tužilaštva objašnjavajući razlike u iskazima kazao je da je zvao druge svjedoke te saznao šta se dešavalo u objektu nekadašnjeg Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL).

Nedžib Bašić ispričao je u Državnom sudu da je na početku rata bio angažovan kao načelnik Prve drinjske brigade, nakon čega je u aprilu 1993. godine prekomandovan na poziciju šefa Vojno-istražnog odjela, koji je bio smješten u zgradi ZOIL-a.

On je naveo da mu je nadređeni bio pomoćnik komandira za bezbjednost, odnosno Himzo Selimović.

Začuo galamu 

Svjedok je ispričao kako je jedne prilike začuo galamu i buku u drugoj kancelariji, ušao je i vidio zarobljenika Zorana Vujačića.

- Rekao sam da prekinu i da zatvorenika uvedu u moju kancelariju. Tada ga je Ramiz Mićivoda gurno rukom u leđa i on je pao na pod - rekao je Bašić, te dodao da je došao i Himzo Selimović, kratko ispitao zatvorenika i otišao, a svjedok je s njim obavio razgovor.

Tužiteljica Marijana Čobovic predočila je, zbog razlike u izjavama, iskaze svjedoku koje je davao 2017. godine Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Tužilaštvu BiH godinu kasnije.

- U izjavi 2017. godine rekli ste da niste vidjeli da tuku Zorana, a nama ste rekli da ga je Mićivoda tukao. Zašto to niste rekli i u SIPA-i - upitala je tužiteljica.

Nije navodio detalje

- Nisam znao ko sve može čitati izjave, pa nisam navodio detalje da ne bih imao problema, a i ne sjećam se. Nakon te izjave sam pričao s drugima i saznao šta se dešavalo - odgovorio je svjedok.

Odbrane optuženog Selimovića i Mićivode zanimalo je zašto ih svjedok nije spominjao u SIPA-i, na šta je svjedok rekao da ga niko nije pitao za njih.

- Nakon izjave u SIPA-i, raspitivao sam se ko je davao izjave oko Zorana. Ovo što sam rekao u Tužilaštvu je istina - potvrdio je svjedok.

Nastavak suđenja 

Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda optuženi su s Ćamilom Ramićem za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Državno tužilaštvo predložilo je i produženje mjera zabrane za sve optužene, koje se odnose na zabranu kontakta sa svjedocima koji još nisu svjedočili, čemu se odbrane protive.

Suđenje se nastavlja 12. juna.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.