UHAPŠENO 13 OSOBA

Detalji akcije “Šljivice”: Oduzeta roba vrijedna 450.000 KM, jedna osoba u bijegu

Tužilaštvo BiH je i 2022. podiglo optužnicu protiv Enesa Muratovića

SIPA provela akciju. Avaz

B. C.

10.7.2024

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, proveli su 09. 07. 2024. godine operativnu akciju kodnog naziva „Šljivice“ te izvršili pretrese osoba, objekata i pokretnih stvari na 18 lokacija na području Tuzle, Živinica, Lukavca, Gračanice, Šamca, Bijeljine i Zvornika po naredbama Suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz SIPA-e.

Ispitani u prostorijama SIPA-e

Jedna osumnjičena osoba je u bjekstvu, dok je 13 osumnjičenih osoba lišeno slobode tokom provođenja operativne akcije te su u svojstvu osumnjičenih, a po ovlaštenju tužioca, ispitani u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, nakon čega se sa osobama postupalo u skladu sa uputama postupajućeg tužioca.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile krivično djelo „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, „Nedozvoljeno skladištenje robe”, „Nedopuštena trgovina” i „Pranje novca“, propisanim Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnih djela za koja se sumnjiče osumnjičene osobe, te u vezi sa počinjenjem drugih krivičnih djela: 36.500 paklica cigareta, novac – cca 9.000 KM, tri putnička motorna vozila, oko 100 kg duhana u listu, oko 230 kg rezanog duhana, filteri prazni za punjenje cigareta – cca 59.000 komada, dvije mašine za rezanje duhana, dvije mašine za punjenje cigareta, pet ručnih mašina za punjenje cigareta, tri digitalne vage, 15 mobilnih telefona, 14 SIM kartica i jedan snimač videonadzora. Vrijednost privremeno oduzete robe i predmeta je oko 450. 000 KM.

Kako je „Avaz“ ranije saopćio prvoosumnjičeni u ovoj akciji Enes Muratović iz Tuzle.

Prvoosumnjičeni ranije optuživan 

Tužilaštvo BiH je 2022. podiglo optužnicu protiv Enesa Muratovića. Prema navodima iz optužnice, Muratović se tereti da je, radi sticanja protupravne imovinske koristi, tokom 2020. i 2021. godine, počinio pet krivičnopravnih radnji na način da se neovlašteno bavio nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na području Tuzle i Zvornika.

On se, kako se nadalje navodi, tereti da je u namjeri dalje prodaje, prevozio i skladištio cigarete i duhan veće vrijednosti u prostorijama koje je privremeno koristio, a za koju akciznu robu nije posjedovao nikakvu dokumentaciju, odnosno koja nije bila obilježena akciznim markicama.

Prilikom izvršenih pretresa pronađene su cigarete u ukupnoj količini od 12.071 pakli raznih marki i proizvođača i sitno rezani duhan u količini od 40 kolograma, tržišne vrijednosti od više desetina hiljada KM.

Optuženi se tereti da je posjedovao i namjeravao prodavati proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, čime je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.