SARAJEVO

Nastavljeno suđenje za likvidaciju zlatara Esada Šatare: Ubicu snimio videonadzor

Svjedočio vještak koji je utvrdio da se na snimkama vidi Novalija kako kupuje piće

Kuća u kojoj se desio zločin. Avaz

11.7.2024

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je održan nastavak suđenja Samiru Novaliji, optuženom za ubistvo sarajevskog zlatara Esada Šatare (76) u avgustu 2023. godine.

Suđenje je počelo u decembru prošle godine i još je u toku izvođenje dokaza Tužilaštva, potvrdio nam je Novalijin branilac, advokat Izet Baždarević.

Ostavio kesu

Prema njegovim riječima, saslušavan je vještak Dino Osmankadić koji je pregledao snimke s kamera videonadzora u Sarajevu, a koje su snimile optuženog.

Vještak je utvrdio sa snimaka da je Novalija ulazio u trgovinu gdje je kupio dvije flaše žestokog pića i dvije konzerve piva. Također je Novalija ostavio jednu kesu, ali se vještak nije mogao izjasniti da li je u njoj bio nož.

Novalija: Ranije osuđivan. Avaz

Prema navodima iz optužnice, ubistvo se desilo 18. avgusta u stanu Esada Šatare, u ulici Čemerlina, općina Stari Grad Sarajevo.

Šatara i Novalija su konzumirali alkohol spomenutog dana te, kada je zlatar otišao u kupatilo, Novalija je uzeo njegov pištolj „Glock“ koji je stajao na stolu.

Ukrao vozilo

Novalija je, kako je navedeno u optužnici, Šatari pucao u glavu, a zatim je uzeo ključeve Passata austrijskih oznaka i oružni list za pištolj. Zaključao je stan i Šatarinim Passatom se odvezao s mjesta zločina.

Uhapšen je 21. avgusta u Visokom. Prilikom hapšenja kod njega je pronađena kesica amfetamina.

Avaz

Nastavak suđenja zakazan je za 18. juli.

Novalija se, osim za ubistvo, tereti za tešku krađu te posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Raniji zločin

Novaliji ovo nije prvo ubistvo. U februaru 2007. godine ubio je Pašu Čelika u Sarajevu, za šta je osuđen na šest i po godina zatvora. Ubistvo je počinio pištoljem, koji je inače koristio Čelik.

Novalija se, osim za ubistvo, tereti za tešku krađu te posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.