SUĐENJE U SARAJEVU

Zulfo Ramić dao završnu riječ: "Za nas je život stao kada je Mehmed ubijen"

Mnogo se kajem, spašavao sam svoj život, kazao je Amel Jašarević, navodeći da je spreman da bude sankcioniran

Mehmed Ramić ubijen u vozilu. Avaz

19.7.2024

- Mogu samo reći da smo mi kao porodica uništeni, da je za nas život završen. Oboljeli smo psihički. Ono što se sve iznosilo da nekome prijetimo, ništa od toga se nije dešavalo. Jednostavno, za nas život je stao - kazao je Zulfo Ramić, otac ubijenog Mehmeda u završnoj riječi u toku nastavka suđenja Amelu Jašareviću koji se tereti da je hicima iz pištolja ubio Mehmeda Ramića 12. decembra 2021. godine na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići.

Igor Zuko i Edvin Imamović su u ovom predmetu optuženi za pomaganje počiniocu nakon počinjenog krivičnog djela.

Stav odbrane

Zastupnica oštećene porodice Ramić zatražila je od Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sutkinja Indira Jahić, da donesu odluku koja će biti pravedna, adekvatna i prvenstveno zasnovana na dokazima.

Poziva Vijeće da shvate situaciju roditelja ukazujući da niti jedno opravdanje koje je prezentirano pred sudskim vijećem ne opravdava brutalno ubistvo. Navela je da su vještaci ustvrdili da je gubitak sina kod majke doveo do pojave posttraumatskog poremećaja s naglašenim depresivnim poremećajem.

Braniteljica optuženog Amela Jašarevića, advokatica Dijana Hasić-Kamerić,istakla je da optuženi nijednom nije negirao izvršenje krivičnog djela, da je ostao na licu mjesta i predao pištolj.

Advokatica je, između ostalog, istakla da se moglo raditi o eventualnom umišljaju, jer je, kako je istakla, susret na Pofalićima bio sasvim slučajan. Navela je da Jašarević s Ramićem nije bio ni u kakvoj vrsti sukoba niti je imao bilo kakav motiv da ga ubije. Svjedoci su, kako je istakla, potvrdili da je postojao sukob između oštećenog Ramića i Ajdina Tabakovića te da je bio vezan za trgovinu narkoticima.


Amel Jašarević ranije privođen. Avaz

- Jašarević nije znao da će Ramić zapucati, mogao je izbjeći situaciju, djelovao je u namjeri da spašava vlastiti život, a nikako s namjerom da uništi tuđi život. Nije bilo prostora i vremena za razmišljanje.

Zatražila je da se optuženi kazni objektivno na osnovu dokaza u spisu i u skladu sa stepenom svoje krivice, te da Vijeće ne podliježe utjecaju porodice ubijenog i medija. Navela je da je Jašarević nenasilna osoba, otac jednog malodobnog djeteta, te da je sve vrijeme nudio sporazum o priznanju krivice i naknadu štete porodici. Navela je da se optuženi korektno ponašao tokom cijelog postupka iako je konstantno bio, kako je navela, pod medijskim linčom.

Izvinjenje porodici

Vijeću se obratio i optuženi Amel Jašarević:

- Poznavao sam Mehmeda lično i veoma mi ga je žao, mnogo se kajem. Tog dana bili smo na skijanju, nisam mogao ni zamisliti da će se završiti ovako. Izvinjavam se porodici oštećenog. Da je moguće vratiti vrijeme, sigurno ne bi ništa tu noć bilo. Svjestan sam svega šta sam uradio, spreman sam preuzeti odgovornost. Tu noć nisam imao namjeru nikoga da ubijem, kao ni Mehmeda s kojim nisam imao neki problem. Želim da znate da sam se našao u takvoj situaciji da sam bukvalno branio svoj život. Nadam se da ćete razumjeti situaciju u kojoj sam se našao - naveo je Jašarević i dodao:

- Žao mi je njegovog oca, majke, brata, poznajem ih. Majka je izgubila dijete koje je najdraže, vjerovatno sam i ja svojoj majci najdraže dijete, ali sada čisto sumnjam - kazao je Jašarević.

Zamolio je Vijeće da budu pravedni i da sude po dokazima iz spisa.

- Zamolio bih vas da cijenite da sam pucao samo zato što je pucao na mene, sad da vratim vrijeme, ja bih sigurno drugačije reagovao. Zahvaljujem braniocima koji su imali neugodnosti, bile su psovke, prijetnje, vrijeđanja. Nadam se da je sve ostalo na prijetnjama i da se nikad više nikom ništa ne desi i niko nikom više ne naudi – kazao je Jašarević.

Odbrana Igora Zuke danas će iznijeti završnu riječ.

Oslobađajuća presuda

Branilac Edvina Imamovića, advokat Emir Gazić, između ostalog, kazao je da je optuženi spašavao svoj život te da nije imao drugog izbora. Naveo je da je jedina moguće presuda za Imamovića ona oslobađajuća, jer je apsurd da bude osuđen za pomoć Adelu Kabašu za kojeg nije dokazano da je počinio krivično djelo, te da je optuženi u ovom predmetu trebao biti svjedok.

Imamović: Kabaš nije pucao

Edvin Imamović je naveo da nikada nije bio član nijedne navijačke grupe, te da je kućni pritvor od 31 mjeseca za njega bila već dovoljna kazna. Istakao je također da je otac troje malodobne djece.

- I dalje čvrsto tvrdim da Adel Kabaš nije pucao iz mog automobila - kazao je Imamović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.