POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Zatraženo novo produženje pritvora za troje uhapšenih u akciji "Crna kravata 2"

Osumnjičeni su Adnan Smajlović, Sančez Jukić i Aida Halać

Detalj s ranijeg pretresa u Sudu BiH. Sud BiH

20.7.2024

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za produženje mjere pritvora Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać, za naredna tri mjeseca, iz pritvorskih razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a) i b) ZKP BiH, potvrđeno je za portal „Avaza“ iz Tužilaštva BiH.

Održano ročište

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je produženje pritvora tražilo zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli sakriti ili uništiti dokaze važne za istragu, te je na taj način ometati.

Sjednica na kojoj je razmatran prijedlog održana je jučer u Sudu BiH, ali još nije poznata odluka.

Smajlović, Jukić i Halać su u aprilu uhapšeni u sklopu akcije „Crna kravata 2“.

Sumnjiče se za organizirani kriminal u okviru predmeta „Zlatko Ibrišimović i drugi“, a dovode se u vezu s narkokartelom „Tito i Dino“.

Ogrankom narkoklana u BiH rukovodio je prvoosumnjičeni Smajlović za kojeg je tužilac ranije kazao kako je bio osoba od Titovog najvećeg povjerenja. Sky poruke pokazale su da su osumnjičeni Halać i Smajlović išli su Srbiju na obuku za upravljanje helikopterom, a sve po nalogu Edina Gačanina.

Pranje novca

Na teret im se stavlja da su novac stečen trgovinom velikih količina narkotika iz Južne Amerike, koji je preko luka u Nizozemskoj plasiran na tržište u EU, ubacivali u legalne tokove i na taj način ga „prali“.

Kako je kazao tužilac, za finansiranje projekata u BiH uglavnom je bio zadužen Smajlović, kod kojeg se nalazila jedna od kasa i kojem je Gačanin za te potrebe prema prikupljenim dokazima prebacio 500.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.