UBISTVO POLICAJACA

Odbrana Macana saslušavala kolege Davora Vujinovića i Adisa Šehovića: Sat prije zločina bila potjera za crnim džipom

Svjedoci potvrdili da su te noći čuli dva rafala i da su na licu mjesta zatekli izrešetano policijsko vozilo, Šehović je bio mrtav

Advokat Duško Tomić i Aleksandar Macan. Avaz

24.7.2024

Na zahtjev odbrane Aleksandra Macana, jučer su pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu u nastavku suđenja Savi Marinkoviću i Alekesandru Macanu, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018., saslušani policajci koji su učestvovali u dokumentarnoj emisiji „Slučajevi X“ i pričali o ovom zločinu.

Dva rafala

Azra Kurić koja je zaposlena u PU Stari Grad Sarajevo, kobnog dana 2018. godine bila je šef smjene u PU Novi Grad čiji su pripadnici bili ubijeni policajci. Te noći na terenu bile su četiri patrole. Oko 4.20 sati Kurić se javila na telefon.

- Nepoznati muški glas je rekao: „Gospođo, pobiše vam policajce“ – kazala je Kurić, te na pitanje advokata Duška Tomića koji zastupa Macana potvrdila da je tada izjavila da nikada neće zaboraviti taj glas.

- Za mene je taj događaj bio upečatljiv. Nikada niste spremni za tako nešto. Šehović i Vujinović su bili izvanredni policajci – kazala je Kurić.

Šehović i Vujinović. Avaz

Kasnije se čula s tim muškarcem koji joj je rekao da je čuo rafal i da je ispaljeno najmanje 20 metaka. Nije čuo pištoljske metke. Kako se Macanu stavlja na teret da je pucao iz pištolja, to je Tomić svim svjedocima postavljao isto pitanje.

Kurić je bila posljednja osoba koja je razgovarala s Davorom Vujinovićem. Kazao joj je da su vršili neke provjere. Tu noć zaustavljali su vozila u sklopu redovnih poslova i zadataka.

Sadik Ećo, koji je sada u penziji, bio je zamjenik komandira PU Novi Grad. Tu noć je oko četiri sata bio u Buča Potoku kod pumpe „Hifa“ kada je čuo dva rafala, jedan duži, drugi kraći. Putem sistema veze javljeno je da je pucano na policajce na Alipašinom Polju, gdje se on zaputio s policajcem Farisom Botuljom koji je bio s njim.

Na licu mjesta vidio je stravičan zločin. U policijskom vozilu bio je mrtav Adis Šehović, a Davor Vujinović još je davao znake života. Vozilo im je bilo izbušeno sa svih strana, a on je samo obraćao pažnju na Vujovića kako bi mu se pomoglo da preživi.

Tomića je naročito zanimala potjera za crnim džipom Range Roverom, a koja se desila te noći. Kurić i Ećo bili su obaviješteni da je sat prije ubistva oko 3.30 sati bila potjera za Range Roverom te da su ga u Švrakinom Selu pokušali zaustaviti, ali je pobjegao u Istočno Sarajevo.

Duge cijevi

Isto pitanje Tomić je postavio i policajcu Irfanu Eći koji je sa svojim kolegom Farisom Botuljom bio u potjeri za crnim Range Roverom. Potvrdio je da je kasnije pozvao i SIPA-u koja je pronašla crni Range Rover, ali nije sa stopostotnom sigurnošću mogao potvrditi da je to bilo isto vozilo. Kada mu je danas pokazana fotografija ovog vozila objavljena u „Dnevnom avazu“, svjedok je kazao da je vrlo moguće da je u pitanju isto vozilo. Nije mu poznato ništa oko privođenja Slavena Dakića, a koji je tada osumnjičen za krađu ovog džipa.

Irfan Ećo također je kazao da su sve policijske ekipe tu noć imale duge cijevi. I on je bio u Buča Potoku kada su čuli dva rafala. Poznato mu je da je na licu mjesta jedan od kolega repetirao pištolj i da su mu ispala dva metka.

Ećo je bio na licu mjesta te ugasio vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović. Vidio je i Golf koji je bio meta krađe, ali nije zagledao šta ima unutra.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. juni.

Briga za porodice

Elfin Mujezin nije učestvovao u istrazi. Bio je zadužen za porodice ubijenih policajaca, koje je obavijestio o užasnom zločinu. Kao sindikalni aktivista PU Novi Grad on se brine o porodicama nastradalih policajaca. Već godinama se brine i o porodici ubijenog policajca Muhidina Pivodića.

Svjedoci Azra Kurić, Sadik Ećo, Irfan Ećo i Elfin Mujezin potvrdili su da su imali dopuštenje od tadašnjeg komesara MUP-a KS i načelnika PU Novi Grad Sarajevo da daju izjave za spomenutu emisiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.