GORI MINIRANO PODRUČJE

VIDEO / Helikopter OS BIH pomaže u gašenju požara u Maglaju

Trenutno stambeni objekti nisu u opasnosti, a tokom prethodne noći organizovane su i dežure

Bukti požar. Maglaj.net

Dž. R.

4.9.2024

Brojni požari pogodili su Bosnu i Hercegovinu u posljednje vrijeme, a već duže od 24 sata vatrogasci i građani pokušavaju ugasiti požar na području Općine Maglaj.

Dali saglasnost

Nastavlja se borba sa velikim požarom u MZ Radojčići (zaseok Crnojevići). Ekipe su na terenu i prate kretanje vatre na izuzetno teškom terenu. 

Podsjećamo, jučer je u MZ Radojčići (naselje Crnojevići) uslijed paljenja niskog rastinja kod porodične kuće došlo do požara koji se proširio na šumu koja se nalazi oko 50 metara od kuće. Požar je lokalizovan u neposrednoj blizini kuće brzom intervencijom pripadnika PVJ Maglaj i Šumarije. Obzirom da je u pitanju nepristupačan teren te je u pitanju minsko sumnjiva površina, nije bilo moguće fizički doći do mjesta požara i pristupiti gašenju. Požar je prešao sa prizemnog na krošnje i naglo se počeo širiti.

U međuvremenu ministarstvo odbrane i predsjedništvo BiH dalo je saglasnost za angažovanje helikoptera Oružanih snaga. Helikopter Oružanih snaga upravo je stigao na područje Općine Maglaj i već je angažovan na gašenju ovog požara

Građani na raspolaganju

Pripadnici nadležnih službi općine Maglaj stalno su na terenu. 

- Požar je još uvijek aktivan, vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje jednog dijela požarišta, ali požar se širi prema Ošvama (MZ Misurići) i prema Crnom vrhu (Novošehersko područje). 

Građani su se također stavili na raspolaganje za gašanje požara.

Zahvalio bih se svima koji su se javili da dobrovoljno gase požar. Najvažnije je ne širiti paniku. Dio požara koji se širi prema Crnom vrhu nije u blizini kuća, postoji put gdje se može postaviti linija odbrane. Ne treba dizati paniku, dim koji se nadvio nad gradom ide nizvodno. Situacija nije bezazlena, zato smo tražili pomoć Oružanih snaga BiH za angažovanje helikoptera - kazao je Haris Šahman, stručni saradnik za mjere zaštite i spašavanja u Službi CZ općine Maglaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.