GLOBUS

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao u SAD

(D. K.)

6.4.2017

Američki šef diplomatije Rex Tillerson dočekao je kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Palm Beachu na Floridi, a predsjednik Donald Trump kineskog kolegu ugostit će u svojoj ljetnjoj rezidenciji "Mar-a-Largo", gdje će biti održan dvodnevni samit tokom kojeg će američki lider pokušati da izvrši pritisak na Peking da se više angažuje u sprječavanju Sjeverne Koreje da nastavi s razvojem nuklearnog oružja, prenosi Glas Amerike. 

Bez detaljnijeg objašnjenja ranije ove sedmice, Trump je rekao "ukoliko Kina neće da riješi Sjevernu Koreju, mi ćemo". 

Njegova administracija razmatra uvođenje sankcija kineskim bankama i kompanijama preko kojih Pyongyang ima pristup međunarodnim finansijama.

Kina snabdijeva Sjevernu Koreju naftom, uvoznom hranom, potrošačkim dobrima i sirovim materijalima koji se koriste za izradu njihovog nuklearnog programa. Međutim, Kina je također postala nezadovoljna vojnim aspiracijama sjevernokorejskog lidera Kim Jong-Una, koji tokom šest godina koliko je na vlasti još nije došao u posjetu Pekingu.

Niz sankcija koje su UN uvele protiv Sjeverne Koreje nije spriječilo tu zemlju da nastavi sa brojnim raketnim probama, od kojh je najnovija izvedena prije nekoliko dana.

Dvojica lidera razgovarat će i o pitanjima trgovine, pogotovo o sve većem jazu između porasta godišnjeg kineskog izvoza u SAD i smanjenja američkog izvoza u Kinu, što je dovelo do 310 milijardi dolara deficita za SAD u 2016. godini.

Prema nekim procjenama ishoda samita koje dolaze iz Pekinga, Jinping bi mogao da ponudi više kineskih investicija u SAD, što bi otvorilo nova radna mjesta za Amerikance, inače jedno od glavnih Trumpovih predizbornih obećanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.