GLOBUS

Analiza magazina ''The Guardian'': Da li će Belgija predati Pudždemona, izdat nalog za hapšenje

( AFP)

Avaz.ba

2.11.2017

Odluka katalonskog predsjednika Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) da se suprotstavi pozivu španskog suda i ostane u Briselu, pokrenut će spor oko ekstradicije koji bi mogao da traje mjesecima, ako ne i godinama, piše "The Guardian".

Zahtjev državnog tužioca da zatvori Pudždemona u skladu sa evropskim nalogom za hapšenje (EAW) pokrenut će postupak ubrzanja procesa predaje osumnjičenih za krivična djela među državama članica EU.


Odluka suda

Međutim, za svaku odluku nižeg suda u Belgiji može se podići žalba preko viših sudova, što produžava pravni proces i zateže odnose među članicama EU.

Cilj sistema EAW bio je smanjenje političkog uplitanja u kontroverzne slučajeve ekstradicije. Sistem zahtijeva da krivično djelo za koje je neko izručen mora obuhvatati kaznu od najmanje godinu zatvora u drugoj EU državi.

Kategorije krivičnih djela koje su pokrivene su vrlo široke i ne postoje zakonski preduslovi koji nalažu da identično krivično djelo mora postojati u obje uključene države. EAW ne predviđa odbijanje izručenja na osnovu toga što osumnjičeni traži politički azil.

Proces će također biti predmet sudija u Belgiji, odnosno državi predaje, kako bi ekstradicija bila "proporcionalna" težini krivičnog djela i troškovima zatvaranja pojedinca.

Londonska organizacija Fair Trials je vodila kampanju da ukloni zloupotrebe unutar sistema EAW, kao što je pretjerana upotreba pritvora prije suđenja nakon što je osumnjičeni ekstradiran.

Endru Smit (Andrew Smith) stručnjak za ekstradicije u Londonskoj advokatskoj kancelariji Korker Bining, rekao je:

- Ukoliko se izda špansko-evropski naloga za hapšenje Pudždemona i njegovih bivših ministara, ključna pitanja za belgijski sud za ekstradiciju će vjerovatno biti da li su krivične optužbe politički motivirane i da li španske vlasti postupaju nasilno.

- Međusobno povjerenje je centralno načelo kako evropski nalog za hapšenje djeluje među državama članica EU, ali ovaj poseban slučaj izgleda kao da testira granice tog povjerenja.

Pravni tim

S obzirom na inovativni pravni tim, proces bi se tehnički, mogao usporiti ponovljenim žalbama višim sudovima. Džulijan Asanž (Julian Assange) je na ovaj način izbjegao hapšenje u Velikoj Britaniji skoro dvije godine prije bježanja u ambasadu Ekvadora u Londonu, gdje je i ostao.

Belgija je nekada imala zakonodavstvo koje je spriječilo ekstradiciju državljana. Možda će Velika Britanija, koja nakon Bregzita još uvijek nije formalno osigurala svoje mjesto u okviru sistema za hapšenje jednog dana pokazati atraktivnom destinacijom za katalonske bjegunce?

Izdat nalog za hapšenje Pudždemona

 

Španski sudija izdao je nalog za hapšenje smijenjenog katalonskog čelnika Karlesa Pudždemona koji je u Belgiji, rekao je u četvrtak njegov advokat belgijskoj državnoj televiziji VRT.

- Upravo sam čuo od moga klijenta da je izdat nalog za hapšenje predsjednika i četiri njegova ministra koji su u Belgiji - rekao je advokat Pol Bekaert (Paul) VRT-u i dodao da će Pudždemon ostati tu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.