GLOBUS

Pregledani Amerikanci poslije misterioznih zvučnih napada u Ambasadi na Kubi: Evo šta je otkriveno

Ambasada SAD na Kubi

Avaz.ba

8.12.2017

Ljekari koji su liječili osoblje Američke ambasade na Kubi od misterioznih i nevidljivih napada, saopćili su da su otkrili moždane abnormalnosti dok su tražili objašnjenje za oštećenja sluha, vida, ravnoteže i memorije, prenosi Telegraf.rs.

To je za sada najprecizniji nalaz o fizičkoj oštećenosti, i pokazuje da je ono što je povrijedilo Amerikance i dovelo do vidljivih promjena u mozgu, a nalaz je jedan od nekoliko faktora koji podstiču rastući skepticizam da se za napad koristio neka vrsta zvučnog oružja.

Medicinska ispitivanja pokazala su da su radnici Ambasade razvili izmjene u bijeloj moždanoj masi koja omogućava komunikaciju različitih dijelova mozga.

Glasni, misteriozni zvuci praćeni gubitkom sluha naveli su istražitelje da sumnjaju na "zvučne napade", međutim, sada se taj izraz izbjegava jer postoji vjerovatnoća da su ti zvuci bili nusprodukt nečega drugog što je prozrokovalo štetu, rekla su trojica američkih zvaničnika koji su obavili istragu.


Ljekari, istražitelji FBI i američke obavještajne službe proveli su mjesece u pokušaju da upotpune "slagalicu" u Havani, u kojoj SAD kažu da su 24 službenika SAD u toku prošle godine zlostavljani u svojim kućama i hotelima, a navodi se i da se nekoliko članova Kanadske ambasade na isti način razboljelo.

Doktori još uvijek ne znaju kako su žrtve završile promjenom bijele moždane mase, niti kako se te promjene mogu odnositi na njihove simptome. Također, navodi se da doktori još uvijek ne znaju ništa o dugoročnim medicinskim posljedicama tih napada.

Kuba je demantirala umješanost u te napade i napade Trampove (Donald Trump) administracije da su za njih odgovorni nazvala "namjernim lažima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.