GLOBUS

Njujork nakon napada: Nužna imigraciona reforma

Agencije

12.12.2017

Eksplozija cijevne bombe u njujorškoj podzemnoj željeznici pokazuje potrebu za "imigracionom reformom", rekla je portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders (Sarah Huckabee).

Navela je da bi Kongres trebalo da sarađuje s predsjednikom Donaldom Trampom (Trump), istakavši potrebu za "zaštitom američkih granica" i pozvavši na imigracioni sistem "zasnovan na zaslugama", prenosi AP.

Američke vlasti su kao počinioca napada na stanici njujorškog metroa identificirale Akajeda Ulaha (Akayed Ullah) iz Bangladeša, za kojeg navode da je u SAD iz rodne zemlje došao prije sedam godina s vrstom povlaštene vize za ljude čiji su rođaci američki državljani ili imaju trajnu boravišnu dozvolu.

Ulah je detonirao cijevnu bombu zalijepljenu za svoje tijelo u podzemnoj željeznici u Njujorku i tom prilikom povrijedio tri osobe i sebe, a incident se dogodio u jutarnjim satima po lokalnom vremenu na stanici u blizini Tajms skvera.

Komesar njujorške policije Džejms Onil (James O'Neal) je saopćio da je eksplozija u podzemnoj željeznici povezana s terorizmom.

Organi reda navode da je počinilac našao inspiraciju u terorističkoj grupi, tzv. Islamskoj državi, ali da nema dokaza da je imao direktan kontakt sa njom.

Vlasti u Bangladešu su, u međuvremenu, saopćile da Ulah u rodnoj zemlji nema kriminalnu prošlost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.