GLOBUS

Španski premijer kategoričan: Pudždemon ne može biti premijer Katalonije

Avaz.ba

16.1.2018

Španski premijer Mariano Rahoj (Rajoy) poručio je kako će španska vlada zadržati kontrolu nad Katalonijom ako ondje tokom idućih sedmica Karles Pudždemon (Carles Puigdemont) postane predsjednik vlade "na daljinu", odnosno iz Belgije gdje se nalazi.

U srijedu će biti održana prva sjednica katalonskog parlamenta nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih prošli mjesec. Na njima su većinu mjesta osvojili pobornici nezavisnosti čiji je kandidat za predsjednika vlade Pudždemon, koji se od 29. oktobra prošle godine nalazi u Briselu.

"Apsurdno je da namjerava obnašati dužnost u bijegu od pravosuđa"

Rahoj smatra da je "apsurdno" da Pudždemon namjerava obnašati tu funkciju iz Brisela "u bijegu od pravosuđa". On je u Španiji optužen za pobunu protiv države nakon što je u katalonskom parlamentu bilo izglasano uspostavljanje samostalne republika Katalonije.

"Uz pretpostavku da neko u Briselu bude izabran za predsjednika vlade Katalonije, članak 155. ostat će na snazi", rekao je Rahoj prilikom govora na sastanku svoje Narodne stranke desnog centra, na vlasti od 2011. Člankom 155. ustava španska ministarstva preuzela su upravljanje katalonskom administracijom na dva mjeseca te raspustila parlament do izbora održanih 21. decembra.

Na njima je Pudždemonova formacija Zajedno za Kataloniju osvojila 34 od 135 mjesta, no uz potporu ostalih stranaka za nezavisnost, za Pudždemona bi moglo dignuti ruku 70 zastupnika. Za formiranje vlade i njegovo imenovanje potrebno je njih 68.

Pudždemon iz Brisela sedmicama traži međunarodnu podršku, a već je pripremio zakletvu neophodnu za preuzimanje dužnosti u kojoj se nalazi rečenica "Obećajem djelovati uz potpunu vjernost volji naroda".

Pudždemon je bio predsjednik vlade Katalonije od izbora 2015. godine do smjene prije dva i po mjeseca nakon ustavne intervencije iz Madrida. Tokom tog razdoblja su katalonska vlada i parlament, u kojem su bila 72 zagovornika nezavisnosti među 135 zastupnika, usvajali inicijative za razdruživanje od Španije, To je kulminiralo izglasavanjem republike Katalonije koja nije zaživjela u stvarnosti.

Od oktobra je oko 3200 kompanija premjestilo sjedište izvan Katalonije pod utjecajem neizvjesnosti na njihovo poslovanje. Španija se istovremeno oporavlja od dugogodišnje ekonomske krize s oko 3,1 postotnim rastom BDP-a u prošloj godini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.