ANALIZA

Ivo Banac za Avazov portal: Došlo je vrijeme da se Asad zaustavi, ovo što se u Siriji dešava je vrhunac barbarstva

E. MASLO

14.4.2018

Ivo Banac, historičar, dugogodišnji profesor na Univerzitetu Jejl, bivši ministar u hrvatskoj vladi i zastupnik u Saboru te odličan poznavalac situacije na Bliskom istoku, kaže da je vojnom intervencijom zapadnih sila u Siriji poslana važna poruka.

- Poruka koju SAD, Velika Britanije i Francuska šalju ne samo Asadovom režimu nego i međunarodnoj zajednici je da je došlo vrijeme da se Asad urazumi. Ovo je već treći put da on koristi hemijsko oružje, koje je međunarodno zabranjeno još od Prvog svjetskog rata, kao što je Tramp sinoć rekao. I upravo zato što 2013. Barak Obama (Barack) nije iskoristio mogućnost da zaustavi Asada, premda je rekao da je to crvena crta, došlo je do etabliranja Asadovog režima i on je ponovo krenuo u ofanzivu protiv svojih protivnika – kaže Banac.

Podsjetio je da su prošle godine SAD upotrijebile Tomahavk rakete nakon što je korišten bojni otrov, a sada je ovo reakcija na ono što se dogodilo 7. aprila, kada je više od 70 ljudi poginulo nakon upotrebe hemijskog oružja.

- Poruka je jasna: „Stanite! Prestanite s tim“, jer ovo što se u Siriji dešava je vrhunac barbarstva u jednom ratu. Da je bilo više pažnje od međunarodne zajednice, moglo se itekako zaustaviti. Mislim da je ovo dramatičan trenutak i vjerovatno dovodi u pitanje mogućnost preživljavanja Asada na čelu Sirije. Jer o tome se mnogo razgovaralo u protekloj godini, može li režim preživjeti bez Asada, odnosno konsolidirati bez glavnog vinovnika svega što se dogodilo. Mislim da sad imamo djelimičan odgovor na ovo pitanje, barem sa zapadne strane – smatra Banac.

Što se Rusije tiče, dodao je, ovo je ugrozilo njihove interese.

- Oni će sigurno reagirati, ali ne onako dramatično kao što neki očekuju – rekao je on.

Kaže da sva dešavanja i sukobi između velikih sila imaju nekih konotacija na Balkan, a sve zavisi od toga koliko je stabilan međunarodni sistem.

- On na Bliskom istoku u ovom trenutku uopće nije stabilan i to je nešto što traje od početka devedesetih godina. I na ovoj strani, na zapadu od centra trenutnih sukoba, imamo dosta nestabilnu situaciju vezano uz pokušaje Rusije da testira stabilnost zemalja u regiji. Taj pritisak je posredno dobio odgovor u zapadnoj akciji u Siriji. Drugim riječima, „Pazite se“, jer iza Asadovog režima u Siriji stoji u prvom redu Rusija – kaže Banac.

Dodaje da u našoj regiji Rusija na razne načine potkopava stabilnost.

- Vidjeli smo prošle godine pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, a ne trebam vama u BiH objašnjavati šta sve Rusija radi da bi dovela u pitanje jedinstvo BiH – zaključuje Banac.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.