OŠTRE KRITIKE

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije protiv križeva u javnim institucijama Bavarske

Index.hr

30.4.2018

Odluka bavarskog premijera Markusa Zedera (Södera) da se u svim javnim institucijama ove njemačke pokrajine moraju postaviti križevi izazvala je dosta polemika u njemačkoj javnosti. Zeder je inače lider CSU-a, kojega na jesen ove godine očekuju pokrajinski izbori te mnogi tumače kako je cijela stvar s križevima dio predizborne kampanje stranke koja Bavarskom neprekinuto vlada od kraja Drugog svjetskog rata.

Oštru kritiku na ovu odluku iznio je za njemački list Suddeutsche Zeitung i predsjednik Njemačke biskupske konferencije, kardinal Rajnhard Marks (Reinhard Marx), ujedno i minhenski nadbiskup. Kardinal Marks je istaknuo kako je problematična Zederova izjava da je križ samo ''kulturni simbol'': 

- Ako križ vidimo isključivo kao kulturni simbol, onda ga nismo razumjeli. Time se križ otuđuje u ime države - kazao je Marks.

Kardinal Marks Zederu zamjera i što je svojom odlukom stvorio atmosferu ''podjela, nemira i suprotstavljanja'' te naglašava da se križ ''ne smije koristiti kao znak protiv drugih ljudi''.

Kritike kardinala Marksa dolaze nakon što su se protiv odluka CSU-a u zajedničkom sapćenju oglasili savezi mladih njemačkih katolika i protestanata Bavarske. Oni pišu da su ''šokirani i lično pogođeni'' odlukom da vješanje križa na zidove javnih institucija u Bavarskoj bude obavezno, jer to smatraju ''teološkim ispražnjavanjem i nepoštovanjem prema religioznim simbolima''. 

Iz CSU-a su pak kritičarima poručili da su ''neprijatelji religije i ljudi koji poriču sami sebe''. Zanimljivo je i da prema najnovijim anketama 64 posto Nijemaca smatra da je pogrešna odluka o obavezi postavljanja križeva u bavarskim javnim institucijama.

Cijela ova priča je zanimljiva i iz hrvatskog konteksta: udruženja katoličkih vjernika i katolički biskupi u Njemačkoj smatraju da je obaveza postavljanja križa u javnim institucijama zloupotreba vjere i loš potez, dok im u Bavarskoj vladajuća stranka - koja se nalazi u predizbornoj kampanji - poručuje da su ''neprijatelji religije''. Takva situacija bi u Hrvatskoj bila nezamisliva s obzirom na to da hrvatski katolički biskupi itekako vole koristiti religiju u političke svrhe i ne vide u tome nikakav problem, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.