ESKALACIJA

U sukobima između Hamasa i Izraela poginuli trudnica i 18-mjesečna beba

Arhiv

Agencije

9.8.2018

Palestinski militanti ispalili su sinoć desetke raketa na Izrael, a Izraelci izveli niz zračnih udara u najnovijoj eskalaciji sukoba, uprkos pregovorima o primirju.

Sirene od jučer gotovo non-stop odjekuju južnim Izraelom, upozoravajući stanovnike da ostanu u skloništima, nakon što je u tom smjeru ispaljeno više od 80 raketa.

Istovremeno su izraelski avioni gađali 140 položaja Hamasa, koji upravlja pojasom Gaze.

Do eskalacije je došlo u vrijeme kada su obje strane izvijestile o mogućem napretku UN-ovih i egipatskih napora da se okončaju višemjesečni sukobi.

Ranjeno je nekoliko stanovnika grada Sderota i drugih pograničnih mjesta

U Gazi su ubijeni jedan pripadnik Hamasa te palestinska žena i njena 18-mjesečna beba, rekli su palestinski dužnosnici. BBC javlja kako je poginula žena bila trudna. Ranjeno je još petero civila.

Visoki dužnosnik Hamasa rekao je jučer da su pregovori o smirivanju napetosti između Izraela i pojasa Gaze pod pokroviteljstvom UN-a i Egipta u "uznapredovaloj fazi".

Sličnu izjavu dao je i izraelski zastupnik, sugerirajući mogući preokret nakon žestokog četveromjesečnog nasilja.

Ni UN ni Egipat do sada nisu javno iznijeli detaljan plan za Gazu, osim što su rekli da treba osigurati veliku ekonomsku pomoć za dva miliona Palestinaca.

Deset godina pojas Gaze pod strogom izraelskom blokadom

Po agenciji UN-a za palestinske izbjeglice, pomoć treba oko 80 posto od dva miliona tamošnjih stanovnika.

Od 30. marta Palestinci redovno protestiraju u graničnom sektoru između pojasa Gaze i Izraela osuđujući izraelsku blokadu.

Izraelska vojska u tom je razdoblju ubila 158 Palestinaca, dok je snajperista iz Gaze usmrtio jednog izraelskog vojnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.