SEUL

Južna Koreja pristala povećati doprinos za američku vojsku

Yonhap je u nedjelju objavio da je američko ministarstvo vanjskih poslova reklo kako SAD stoje iza toga da će broj vojnika ostati isti

Seul će plaćati više od 784 miliona eura za održavanje 28.500 američkih vojnika koji su trenutno stacionirani u zemlji. Arhiv

Avaz.ba

10.2.2019

Južna Koreja pristala je povećati finansijski doprinos za održavanje američkih snaga za 8,2 posto ove godine, dovršavajući važan korak prema koordinaciji samita između Vašingtona i Pjongjanga ovog mjeseca, obavijestila je novinarska agencija Yonhap.

Sporazum, koji još mora ratificirati južnokorejski parlament, pokazuje da će Seul plaćati više od 784 miliona eura za održavanje 28.500 američkih vojnika koji su trenutno stacionirani u zemlji. 

Vašington je ustrajao na tome da je sporazum samo na godinu, izjavio je Yonhap, pozivajući se na diplomatski izvor koji je kazao kako američka administracija još razmatra doprinose odbrane svojih saveznika.

Nešto više od dvije sedmice nakon ove objave u nedjelju američki predsjednik Donald Tramp (Trump) sastat će se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u Hanoiu kako bi razgovarali o ukidanju nuklearnog programa Pjongjanga. 

SAD su u junu najavile da će na neodređeno vrijeme obustaviti zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom, koje je Tramp nazvao "provokativnim" za Pjongjang i "vrlo skupim". Također, govorio je o povlačenju američkih vojnika iz Južne Koreje u to vrijeme.

Yonhap je u nedjelju objavio da je američko ministarstvo vanjskih poslova reklo kako SAD stoje iza toga da će broj vojnika ostati isti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.