SJEVERNA KOREJA

Lični Kimov fotograf mu je tri sekunde zaklonio lice: To mu je bila posljednja greška

Ri je kriv jer je blic fotoaparata pokrio vrat "dragog i poštovanog vrhovnog vođe"

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je navodno otpustio ličnog fotografa. Daily Mail

Avaz.ba

22.3.2019

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je navodno otpustio ličnog fotografa zbog toga što je nanio štetu njegovom "vrhovnom dostojanstvu" tako što je blokirao pogled na njega samo tri sekunde.

Čovjek, kojem je identificirano samo prezime Ri, otpušten je nakon što je pokušao napraviti bolje fotografije sjevernokorejskog lidera tokom takozvanih izbora. Prema izvorima iz Pjongjanga, on je kriv jer je blic fotoaparata pokrio vrat "dragog i poštovanog vrhovnog vođe".

Također je okrivljen za kršenje još dva pravila - jedno koje zabranjuje fotografiranje u krugu od dva metra od vođe, a drugo koje zabranjuje fotografiranje ili videosnimanje neposredno pred njim.

Kao rezultat toga, fotograf (47) je otpušten s posla i iz Radničke partije Koreje - što ga je praktično učinilo građaninom druge klase. To je veliki pad za čovjeka koji je prije samo mjesec dokumentirao samit s Donaldom Trampom (Trump) u Hanoju. Incident se dogodio kada se Kim Jong-un pojavio u javnosti tokom izbora u Sjevernoj Koreji 10. marta.

Sjevernokorejski lider je stigao na glasanje i, kada je prestao mahati gomili, Ri je stao ispred njega da fotografira. Još jedna kamera iza gomile uhvatila je tačan trenutak kojim je Rijeva sudbina zapečaćena i snimak je kasnije emitiran na državnoj televiziji.

Izvor upoznat sa situacijom je južnokorejskoj internet-stranici kazao NK Daily da se ovaj čin smatra "antipartijskim činom narušavanja vrhovnog dostojanstva naše partije".

Drugi izvor je novinama rekao da je Ri skoro odmah otpušten. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.