ODLUČNO

EU jednoglasno odbila Trampovo priznanje Golanske visoravni kao izraelske

Predsjednik SAD Donald Tramp u ponedjeljak u Bijeloj kući, u prisustvu premijera Izraela Benjamina Netanjahua, potpisao dekret

Donald Tramp i Benjamin Netanjahu. Arhiv

Avaz.ba

27.3.2019

Zemlje članice Evropske unije (EU) danas su jednoglasno odbile priznanje SAD izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, ocijenivši da izmjena dugotrajne američke vanjske politike nije u skladu s međunarodnim pravom.

Pozicija Evropske unije u odnosu na status Golanske visoravni se nije promijenila. U skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama Vijeća sigurnosti 242 i 497, Evropska unija ne priznaje suverenitet Izraela nad okupiranom Golanskom visoravni - navedeno je u saopćenju odjeljenja za vanjsku politiku EU.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) je u ponedjeljak u Bijeloj kući, u prisustvu premijera Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu), potpisao dekret o priznanju izmijenivši tako polustoljetnu politiku SAD na Bliskom istoku, prenijeli su izraelski mediji.

SAD su prva zemlja koja je priznala izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja je osvojena od Sirije u šestodnevnom ratu 1967. i anektirana 1981. godine. 

Ostali dio međunarodne zajednice smatra taj strateški teritorij okupiranim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.