Razlog je, kažu, što većina sredstava za pranje posuđa nema antibakterijska svojstva, pa je vaše čisto suđe možda leglo bakterija, virusa i nečistoća.
U većini slučajeva ovo nije razlog za brigu, ali ako je neko u vašem domaćinstvu nedavno bio bolestan ili ste na daskama i tanjirima pripremali svježe meso, morate se pobrinuti da sve bude dezinficirano. Kako da budete sigurni da je posuđe potpuno čisto i sigurno za upotrebu? Evo nekoliko uputstava:
Iako debata o tome šta bolje opere posuđe - mašina ili ruke, u bici ko uništava više bakterija siguran pobjednik je mašina. Dok ona možda nije najbolji način za uklanjanje mrlja i čestica hrane, tokom pranja postiže mnogo višu temperaturu nego što bi to vaše ruke mogle da podnesu.
Voda je jedan od važnijih faktora uništavanja bakterija, a kako bi bakterije bile uništene, temperatura vode mora da bude iznad 60 stepeni Celzija. Ako nemate mašinu i morate sudove da perete ručno, onda koristite jako toplu vodu.
Mnogi pretpostavljaju da je svaki proizvod za pranje ujedno i antibakterijski, ali oni to u većini slučajeva nisu. Pokušajte da pronađete one koji to jesu, jer prema istrazivanju iz 2007. godine kombinacija proizvoda za pranje i mlake vode uništava veliki broj bakterija.
Ako i dalje perete sudove spužvom, vjerovatnije je da time tanjirima i šoljicama dodajete bakterije, a ne da ih uništavate. Koristite silikonske četkice koje se lako peru i suše, a ako se nikako ne možete odvojiti od svoje spužvice, pobrinite se da je zamjenite novom barem jednom sedmično.
Ako brišete posuđe nakon pranja prljavom krpom, kao da ga niste ni prali. Zato ih perite u mašini za veš na visokim temperaturama.