CRNA GORA

Vladajući DPS: Na narednim izborima pobijedit ćemo politiku SPC-a

Sasvim izvjesno ćemo i 30. avgusta tu nakaradnu politiku pobijediti, navedeno u saopćenju

DPS najavljuje pobjedu. agencije

Fu. M. / Avaz.ba

27.7.2020

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore poručuje kako će na predstojećim izborima u toj državi "izvjesno pobijediti", kako je navedeno, politiku Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je, ocjenjuju u DPS-u, instrument "nacionalističke, velikosrpske ideologije".

- Sasvim izvjesno ćemo i 30. avgusta tu nakaradnu politiku pobijediti, i to ne samo zato što je naša politička platforma superiornija, već i zato što je politika nacionalističke opozicije koja se sakrila iza Crkve, retrogradna, prevaziđena i negira sve vrijednosti savremene Evrope, savremene civilizacije, kojima se većinska Crna Gora davno privoljela - navodi se u saopćenju DPS-a.

U ovoj stranci smatraju kako se otpor koji SPC pokazuje prema uvođenju u pravni sistem Crne Gore, temelji na manipulativnim tvrdnjama da je ona starija od Crne Gore, što je, kako navode, besmisleno.

- Svjedoci smo da se SPC decenijama unazad, u kontinuitetu, javno izjašnjavala po pitanjima karaktera i budućnosti države i da je aktivno pokušavala da ih prilagodi svojoj retrogradnoj ideologiji i srednjovjekovnim dogmama, baveći se više politikom nego religijom - piše u saopćenju.

Prema mišljenju vladajuće crnogorske stranke, svi "racionalni kompromisi" koje je Vlada nudila, bili su ne samo izraz njenih namjera da djeluje odgovorno i pokaže maksimalnu fleksibilnost, nego i realno sagledavanje situacije te procjena "manipulativnih kapaciteta SPC-a, njenih velikodostojnika, sveštenstva".

- Ali, i saznanje o dokazanoj sklonosti SPC-a da u kritičnim trenucima istorije i sama posluži kao instrument za manipulaciju anticrnogorskoj, antievropskoj, antidržavnoj i retrogradnoj politici - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.