ALARMANTNI PODACI

Od početka godine ubijena 42 novinara

Smanjenje broja ubijenih novinara u proteklih nekoliko godina ne može da prikrije smrtonosnu opasnost sa kojom se oni suočavaju tokom obavljanja svog posla - rekao je generalni sekretar IFJ Entoni Belendžer

Alarmantni podaci. Ilustracija

A. Ka. / Srna

9.12.2020

Od početka godine u svijetu su ubijena 42 novinara i medijska radnika tokom obavljanja svojih zadataka, saopćeno je danas iz Međunarodne novinarske federacije (IFJ). 

- Smanjenje broja ubijenih novinara u proteklih nekoliko godina ne može da prikrije smrtonosnu opasnost sa kojom se oni suočavaju tokom obavljanja svog posla - rekao je generalni sekretar IFJ Entoni Belendžer.

On je ocijenio da to nije samo statistika, već prijatelji i kolege koji su svoje živote posvetili svom poslu i platili krajnju cijenu za novinarski rad.

Meksiko je u vrhu liste po broju ubijenih novinara tokom ove godine i to je četvrti put zaredom u proteklih pet godina, a slijede Pakistan, Avganistan, Indija, Irak i Nigerija.


Broj stradalih novinara ove godine skoro je istom nivou kao prije 30 godina kada je IFJ počela da prikuplja podatke. Prema podacima IFJ, u proteklih 30 godina u svijetu je ubijeno 2.658 novinara.

Širom svijeta trenutno je 235 novinara i medijskih radnika u zatvoru zbog slučajeva koji se dovode u vezu sa njihovim radom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.