FARMACEUTSKA INDUSTRIJA

BioNTech upozorava na mogući manjak u opskrbi vakcinama protiv koronavirusa

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti Moderninu vakcinu 6. januara

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti Moderninu vakcinu 6. januara. ARHIV

A. Fazlić

1.1.2021

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech ulaže maksimalne napore zajedno s američkim partnerom Pfizerom kako bi se povećalo proizvodnju njihova vakcine protiv covida-19, poručili su osnivači kompanije, upozorivši da će biti manjka u opskrbi dok ne počne distribucija ostalih vakcina.

- U ovome trenutku ne izgleda dobro, pojavljuje se praznina zbog manjka drugih odobrenih vakcina i moramo ispuniti tu prazninu našim vakcinom -  rekao je glavni direktor kompanije Ugur Sahin.

Europska agencija za lijekove (EMA) trebala bi odobriti Moderninu  vakcinu  6. januara.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozvao je EMA-u da brzo odobri vakcinu  koje su razvili Sveučilište u Oxfordu i AstraZeneca, koje je Britanija odobrila ove sedmice . Kada EMA to planira razmotriti, nije poznato. 

Sahin je naglasio da bi vakcina koje su razvili BioNTech i Pfizer, koje koristi glasničku RNA kako bi dalo uputu ljudskom imunološkim sistemom da se bori protiv koronavirusa, trebalo biti učinkovito i protiv varijante koja je prvi put identificirana u Britaniji i čini se zaraznijom.

BioNTech se nada da će pokrenuti novu proizvodnu liniju u Marburgu u februaru i koja bi mogla proizvesti 250 miliona  doza u prvoj polovici godine, rekao je Sahin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.