AMERIČKI SENAT

Danas odluka hoće li Donald Tramp biti osuđen za opoziv

Demokrate su raspravljale o tome hoće li pozvati svjedoke u svjetlu novih detalja koji su se pojavili u toku suđenja ove sedmice

Danas finalno glasanje za opoziv Donaldu Trampu. Arhiva

Piše: H. J. I.

13.2.2021

Američki Senat će danas izglasati hoće li osuditi bivšeg predsjednika Donalda Trampa zbog poticanja na pobunu u Kapitol Hilu početkom prošlog mjeseca. Ovo suđenje je historijsko zato što se prvi put sudi bivšem predsjedniku za opoziv.

Još se ne zna tačno kada će biti finalno glasanje za opoziv, ali Senat želi da završi ovo suđenje u roku od 5 dana – jedino ako tužitelji ispred Demokratske partije ne zatraže iskaze svjedoka. To bi moglo produžiti suđenje, ali kako piše CNN obdje strane, i tužitelji i odbrana, ne očekuju svjedoke.

Demokrate su raspravljale o tome hoće li pozvati svjedoke u svjetlu novih detalja koji su se pojavili u toku suđenja ove sedmice, uključujući i nove podatke o pozivima između senatora iz Alabame Tomija Tubervila (Tommy Tuberville) i senatora Kevina Mekarthija (McCarthy) sa Donaldom Trampom.

Ako ne bude svjedoka, tužitelji i Trampovi advokati imati će po dva sata za iznošenje završnih riječi. Kako prenosi CNN, glasanje za opoziv u Senatu bi trebalo početi oko 15 sati po istočnoameričkom vremenu.

Podsjećamo, kako bi se Donald Tramp osudio za opoziv, potrebne su dvije trećine glasova u Senatu, odnosno 17 glasova republikanaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.