ŠPIJUNIRAO ZA KINU

U Poljskoj počinje suđenje bivšem uposleniku Huaweija

Huawei je više puta demantirao da vlasti u Pekingu mogu koristiti njegovu opremu za špijunažu, ali SAD vrši pritisak na države da je zabrane

Poljska je uhapsila dvojicu muškaraca u januaru 2019. zbog sumnje da su špijunirali za Kinu. Agencije

Hina

1.6.2021

Na sudu u Varšavi počinje suđenje za špijunažu u kojoj su, prema optužnici, učestvovali bivši agent poljskih tajnih službi i bivši uposlenik Huaweija, dok neke evropske države razmatraju hoće li izuzeti opremu te kineske grupe iz svojih 5G telekomunikacijskih mreža.


Traženje zabrane

Poljska je uhapsila dvojicu muškaraca u januaru 2019. zbog sumnje da su špijunirali za Kinu, što je ubrzalo međunarodnu raspravu o potencijalnim sigurnosnim rizicima korištenja Huaweijeve opreme u komunikacijskim mrežama, prenosi Reuters.

Huawei je više puta demantirao da vlasti u Pekingu mogu koristiti njegovu opremu za špijunažu, ali SAD vrši pritisak na države da je zabrane. U Evropi su to do sada učinile samo Britanija i Švedska.

Vrbovanje agenta

Poljski tužitelji tvrde da je Vang Veijing (Wang Weijing) (39), kao izvršni direktor Huaweija, više od sedam godina špijunirao za Kinu pokušavajući ojačati sposobnost kompanije da utječe na poljsku vladu. Vang, koji je u pritvoru od hapšenja, tereti se i za vrbovanje bivšeg agenta poljske tajne službe koji ga je, kažu tužitelji, obavijestio o načinima utjecaja na zemaljske radiomreže službi spašavanja i javne sigurnosti.

Poljski optuženik Piotr D. godinama je radio u najvišim dijelovima vlasti, a optužen je da se "nudio kao izvor informacija" u vezi s javnom upravom. Obojica osumnjičenih odbacuju sve optužbe.

Huawei, koji je otpustio Vanga nakon hapšenja, ali mu je pomogao finansirati pravne troškove, potvrdio je u izjavi Reutersu prošlog mjeseca da su njegove aktivnosti "u skladu s najvišim standardima transparentnosti i poštivanja zakona i propisa".

Administracija tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) pohvalila je Poljsku zbog hapšenja. U to je vrijeme Varšava pokušavala uvjeriti Sjedinjene Države da pojačaju svoju vojnu prisutnost u Poljskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.