SJEVERNA KOREJA

Kim Jong-un objavio „rat“ farmerkama, stranim filmovima…

Naime, svakoga ko bude uhvaćen s velikom količinom videosadržaja iz Južne Koreje, Sjedinjenih Država ili Japana, čeka smrtna kazna

Kim Jong-un. Agencije

Fu. M.

7.6.2021

Sjeverna Koreja je nedavno uvela novi zakon kojim želi suzbiti bilo kakav strani uticaj, strogo kažnjavajući sve one koji imaju strane filmove ili odjeću.

Stanovnica Seula Jon Mi So je za britanski BBC ispričala da je imala 11 godina kada je prvi put vidjela da su vlasti pogubile muškarca zbog toga što je kod sebe imao južnokorejski film, prenosi Nova.rs.

Čitavom njegovom susjedstvu je naloženo da prate pogubljenje.

- Da to niste uradili, to bi bilo klasifikovano kao izdaja - rekla je ona iz svoje kuće u Seulu.

- To nikada neću zaboraviti. Još uvijek vidim kako mu teku suze. Vezali su mu oči, ali je povez bio potpuno natopljen suzama. To je za mene bilo traumatično. Vezali su ga za drveni stup, a zatim upucali - dodala je ona.

Naime, svakoga ko bude uhvaćen s velikom količinom videosadržaja iz Južne Koreje, Sjedinjenih Država ili Japana, čeka smrtna kazna, a onima koji gledaju takve snimke prijeti 15 godina zatvora.

Nedavno je Kim Jong-un napisao poruku preko državnih medija u kojoj poziva Ligu mladih da preduzme mjere protiv „individualističkog, antisocijalističkog ponašanja“ među mladima, a sada želi zaustaviti upotrebu stranih izraza, frizure i odjeće, za koje je rekao da su „opasni otrovi“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.