KRIZA

Njemački kafići i restorani digli cijene nakon „lockdowna“, nedostaje im i radnika

U Njemačkoj je većina konobarica i konobara ovaj posao obavljala kao dodatno zaposlenje ili honorarni posao

Nedostatak radnika u ugostiteljstvu. EPA

A. Ka. / DW

27.6.2021

Mnogi njemački ugostitelji i njihovi gosti su jedva dočekali popuštanje mjera koje su praktički od početka novembra prošle godine posjet kafiću ili restoranu činile nemogućim.

Prvo su prije nekoliko sedmica otvorene terase, a s padom sedmodnevne incidencije sada i većina restorana otvara i unutarnje prostore za goste. Naravno, sve je popraćeno higijenskim mjerama i mjerama za praćenje epidemije, piše DW.

Najveće brige ugostiteljima trenutno zadaje pomanjkanje osoblja. U Njemačkoj je većina konobarica i konobara ovaj posao obavljala kao dodatno zaposlenje ili honorarni posao uz studij ili školu. U mjesecima potpunog zatvaranja mnogi su se preorijentirali na druge izvore zarade i velik dio njih je time ostao nepovratno izgubljen kao radna snaga u ugostiteljstvu.

- Ja nisam mogla ljudima govoriti: Čekajte, strpite se dok ponovno ne otvorimo - rekla je za javni servis ARD vlasnica jednog restorana u Kölnu objašnjavajuću zašto se velik broj prijašnjih radnika nije vratio nakon „lockdowna“.


Ona se žali da je teško pronaći dovoljno ljudi za rad čak i da vladaju normalni uvjeti, a da higijenske mjere zahtijevaju dodatno osoblje.

- Neko mora dočekati goste, provesti ih do stola, sve to iziskuje dodatno osoblje, a to košta - kaže ova ugostiteljica.

Financijska neizvjesnost vlada i dalje, mnogi nisu sigurni hoće li morati vratiti financijsku pomoć koju su dobili od države.

Sve je to rezultiralo poskupljenjem usluga u ugostiteljstvu od, kako javlja ARD, pet do deset posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.