VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Nemoguće evakuirati osoblje iz Kabula do 31. avgusta

Američke mjere kontrole i bezbijednosti su veoma jake, tražili smo od njih da pokažu veću fleksibilnost, rekao je Borelj

Borelj: Ne možemo da evakuiramo svoje saradnike. Arhiv

L. M. /Nova.rs

21.8.2021

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbijednost Žozep Borelj (Josep Borrell) ocijenio je večeras da je nemoguće evakuirati sve Afganistance koji su sarađivali sa zapadnim zemljama prije 31. avgusta.



Konačno povlačenje

On je u izjavi Frans presu izrazio žaljenje zbog bezbijednosnih mjera koje su SAD uvele na aerodromu u Kabulu jer to ometa evakuaciju.

Američka administracija odredila je 31. avgust kao datum za konačno povlačenje svojih snaga iz Afganistana i planira evakuaciju više od 30.000 Amerikanaca i afganistanskih civila.

- Matematički je to nemoguće. Koliko ja znam, Amerikanci nisu najavili da će ostati poslije tog datuma (31. avgust). Ali mogu da se predomisle - rekao je Borelj.

Prema njegovim riječima, problem je u pristupu aerodromu.

- Američke mjere kontrole i bezbijednosti su veoma jake. Žalili smo se. Tražili smo od njih da pokažu veću fleksibilnost. Ne možemo da evakuiramo svoje saradnike - rekao je šef evropske diplomatije.

Aktivni saradnici

Borelj je dodao da samo delegacija EU u Kabulu ima oko 400 afganistanskih službenika i njihovih porodica. Istakao je da je EU obećala da će ih evakuirati, ali je do sada u Španiju stiglo samo 150 ljudi.

- To su aktivni saradnici. Ali broj Afganistanaca koji su radili sa nama tokom ovih 20 godina je mnogo veći - kazao je on.

Prema njegovim riječima, Kabul ima dva aerodroma. Civilni aerodrom je u rukama talibana i nema letova, dok Amerikanci kontroliraju vojni aerodrom.

 - Avioni preuzimaju ljude koji su na asfaltu. U avionu koji je stigao danas u Madrid, trećinu čine Amerikanci - rekao je Borelj.

Također je naveo da ako Amerikanci odu, Evropljani nemaju vojne kapacitete da obezbijede vojni aerodrom i talibani će preuzeti kontrolu. Borelj je dodao da je potrebno razgovarati sa talibanima te da EU ima kontakte sa njima, ali ne i sa njihovim liderima.

- Razgovarati (sa njima) ne znači priznati ih - rekao je Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.