BEZ PRESEDANA

Sutra prva presuda za genocid na Jezidima

Ako frankfurtski sud zaključi da je Taha Al-J. počinio genocid, "onda će to biti prvi put da pravni sud kaže da su zločini protiv Jazida od strane IS-a genocid"

Supruga njemačkog Isilovca zatvorena je u jednom od prvih svjetskih suđenja za ratne zločine protiv Jazida. AGENCIJE

E.Š.

29.11.2021

Ako frankfurtski sud zaključi da je Taha Al-J. počinio genocid, "onda će to biti prvi put da pravni sud kaže da su zločini protiv Jazida od strane IS-a genocid"

Manjinu koja govori kurdski progonili su i porobljavali pripadnici samoproglašene Islamske države (IS) u Iraku i Siriji, kada su džihadisti kontrolirali velike dijelove teritorija bliskoistočnih zemalja.

Procjenjuje se da je 10.000 Jazida ubijeno u sjevernom Iraku u masovnim zločinima. Oko 7000 jezidskih žena i djevojaka, neke od devet godina, porobljeno je i nasilno prebačeno na mjesta u Iraku i istočnoj Siriji.

Tužitelji kažu da je Taha Al-J., bivši pripadnik IS-a, porobio jezidsku djevojčicu i njezinu majku u Iraku, a zatim mučio i ubio petogodišnje dijete 2015. godine, piše EuroNews.

Ako frankfurtski sud zaključi da je Taha Al-J. počinio genocid, "onda će to biti prvi put da pravni sud kaže da su zločini protiv Jazida od strane IS-a genocid", rekla je Natia Navrouzov, direktorica globalne jezidske nevladine organizacije Yazda.


Majka djeteta bila je ključni svjedok u ovom slučaju, a na suđenju je zastupaju advokarice Amal Clooney i Natalie von Wistinghausen. AGENCIJE

Iako su Ujedinjeni narodi, kao i nekoliko drugih međunarodnih i nacionalnih tijela, zločine okarakterisali kao genocid, "još se nije dogodilo da je izrekao takvu presudu“.

- Za žrtve bi to bilo nešto stvarno nevjerovatno. Prošlo je sedam godina otkako su ovo čekali. Tako da bi to bila velika prekretnica za nas, rekla je.

Taha Al-J. je irački državljanin za kojeg se vjeruje da se pridružio IS-u 2013. On i njegova supruga Jennifer W., njemačka državljanka, navodno su bili članovi moralne policije Hisbaha, IS-a.

Njemački tužitelji kažu da je Taha Al-J. i Jennifer W. su 2015. godine u Mosulu "kupile" ženu Jezida i njezino petogodišnje dijete Raniu kao "robove" u kućanstvu.


Procjenjuje se da je 10.000 Jazida ubijeno u sjevernom Iraku u masovnim zločinima. Oko 7000 jezidskih žena i djevojaka, neke od devet godina, porobljeno je i nasilno prebačeno na mjesta u Iraku i istočnoj Siriji. AGENCIJE

Osumnjičen je da je djevojci i njenoj majci zabranio vjeru, prisiljavajući ih da pređu na islam.

Njih dvije su "gotovo svakodnevno premlaćivane".

Jednog dana, nakon što se djevojčica razboljela i smočila svoj madrac, Taha Al-J. za kaznu je svezao vani i pustio da umre na vrućini, rekli su tužitelji.

Navrouzov je za Euronews rekao da je djevojčica umrla od posljedica vrućine, žeđi i pothranjenosti.

Majka djeteta bila je ključni svjedok u ovom slučaju, a na suđenju je zastupaju advokarice Amal Clooney i Natalie von Wistinghausen.

Advokatica za ljudska prava Amal Clooney, desno, i njezina klijentica Nadia Murad, lijevo, preživjela jezidski genocid

Supruga Taha Al-J., Jennifer W., nedavno je osuđena na odvojenom suđenju u Münchenu jer nije poduzela nikakve korake da spriječi smrt djeteta, unatoč tome što je svjedočila činu svog supruga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.