NJEMAČKA MINISTRICA

Analena Berbok: Posjetila liniju kontakta na jugoistoku Ukrajine

Ovdje se radi o veoma depresivnim osjećajima i veoma depresivnim slikama, poručila je ona

Aktivnosti u Ukrajini. TWITTER

A. O.

8.2.2022

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok nastavila je danas dvodnevne diplomatske aktivnosti u Ukrajini.

Zajedno je s ukrajinskim vojnicima posjetila tzv. liniju kontakta u blizini Mariupolja na jugoistoku Ukrajine, noseći pancir i šljem. 


Depresivni osjećaji

- Ovdje se radi o veoma depresivnim osjećajima i veoma depresivnim slikama. Možete osjetiti šta se ovdje dogodilo prije mnogo godina. Ljudi su izgubili sve što su imali. Dječije igračke su još uvijek na putu, a mjesto je svjedoči činjenici da se usred Evrope vodi rat - rekla je ministrica.

Ona je zajedno s komandantom ukrajinske vojske i pripadnicima ove vojne organizacije obišla mjesto Širokino gdje se uvjerila u razmjere sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih separatista od 2014. godine.

- Želim poslati jasan signal. Mi, zajedno kao Evropljani, ne okrećemo glavu. Ne zaboravljamo ljude čija je sudbina u pitanju u ovom sukobu. Mi stojimo uz Ukrajinu - istakla je. 

Obavila razgovor

Tokom posjete ona je rekla kako se sukob Ukrajine i Rusije može riješiti samo diplomatskim putem te da su njene aktivnosti u Kijevu upravo usmjerene u tom smjeru.

U međuvremenu ona će se sastati i s predstavnicima specijalne posmatračke misije OSCE-a u Ukrajini. Ova organizacija u istočnoevropskoj državi broji oko 1.300 zaposlenih i ujedno predstavlja najveću misiju OSCE-a u jednoj državi.

Tokom posjete liniji kontakta, Baerbock je obavila razgovor i s prvom zamjenicom ministra vanjskih poslova Ukrajine koja se zahvalila njemačkoj ministrici na posjeti i na svemu što Njemačka u ovom trenutku čini za Ukrajinu.

- Zajedno s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock posjetila sam Širokino. Nekadašnje primorsko selo izgleda apokaliptično u 21. stoljeću. Ovako izgleda ruska agresija na Ukrajinu. Zahvalno smo Njemačkoj na podršci i pomoći u odvraćanju Rusije od dalje eskalacije - poručila je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.