DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Privremeno zatvaramo ambasadu u Kijevu, pozivamo Amerikance da odmah napuste zemlju

Naredio sam ove mjere iz jednog razloga, sigurnosti našeg osoblja, istakao je

Entoni Blinken. Arhiva

H. J. I.

14.2.2022

Sjedinjene Države zatvaraju američku ambasadu u Kijevu i "privremeno premještaju" mali broj preostalog diplomatskog osoblja u Lavov, grad u zapadnoj Ukrajini, "zbog dramatičnog ubrzanja gomilanja ruskih snaga", rekao je državni sekretar Entoni Blinken (Antony), javlja CNN.

- Naredio sam ove mjere iz jednog razloga, sigurnosti našeg osoblja i snažno pozivamo sve preostale američke građane u Ukrajini da odmah napuste zemlju - rekao je Blinken u izjavi, kako prenosi CNN.

On je dodao i da ove mjere predostrožnosti "ni na koji način ne potkopavaju našu podršku ili našu posvećenost Ukrajini."


- Naša posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine je nepokolebljiva. Također nastavljamo naše iskrene napore za postizanje diplomatskog rješenja i ostajemo u angažmanu s ruskom vladom nakon razgovora predsjednika Bajdena s predsjednikom Putinom i moje diskusije s ministrom vanjskih poslova Lavrovom - izjavio je on.

Blinken je također rekao da put za diplomatiju ostaje dostupan ako Rusija odluči da se angažuje sa dobrim namjerama te da će SAD svoje soblje vratiti u ambasadu čim uslovi dozvole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.