MINHEN

Potpredsjednica SAD će se sastati danas sa predsjednikom Ukrajine

Heris se jučer sastala sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i liderima tri baltičke zemlje, te je rekla da Rusija mora pokazati da je otvorena za diplomatiju

Kamala Heris i Volodimir Zelenski. Avaz

E. Ć. / Srna

19.2.2022

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Heris (Harris) sastat će se danas u Minhenu sa ukrajinskim predsjednikom Vladimrom Zelenskim (Zelensky).

Očekuje se da će Heris upozoriti Rusiju da bi invazija vjerovatno dovela do još većeg prisustva NATO-a na njenom pragu i da će se suočiti sa ogromnim finansijskim troškovima ako napadne Ukrajinu, rekao je visoki zvaničnik američke administracije. On je dodao da će poruka Heris jasno staviti do znanja da SAD ostaju otvorene za diplomatiju.

Heris se jučer sastala sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i liderima tri baltičke zemlje, te je rekla da Rusija mora pokazati da je otvorena za diplomatiju, upozoravajući Moskvu na teške posljedice ako napadne Ukrajinu.


Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), koji je govorio kasnije tokom dana, rekao je da je Putin odlučio da izvrši invaziju na Ukrajinu i da nastavlja da širi, kako je naveo, "lažne informacije" kao izgovor za vojni udar koji bi mogao da se dogodi za nekoliko dana. Rusija, odakle je poručeno da ne planira invaziju, želi da spriječi Kijev da se pridruži NATO-u i optužuje Zapad za histeriju.


Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je juče da će Putin nadgledati vježbe ruskih nuklearnih snaga koje uključuju lansiranje balističkih i krstarećih projektila. Visoki zvaničnik američke administracije nazvao je tu odluku "eskalirajućom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.