VIJEĆE MINISTARA EU

Borelj o Ukrajincima: Ne vidim Kulebu nervoznog, naprotiv, nisu u panici

Kao što je gospodin Zelenski, predsjednik Ukrajine, rekao da bi najgori neprijatelj bio u paničnom režimu, istakao je Borelj

Žozep Borelj. Screenshot / EU

E. Ć.

21.2.2022

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) obratio se medijima uoči početka sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova Evropske unije. 

Jedna od tema o kojoj će se govoriti je situacija u Bosni i Hercegovini. Borelj je ranije rekao kako separatistička retorika ugrožava integritet BiH.






Glavna tema sastanka je rusko-ukrajinska kriza i porast tenzija.

Pa, ne vidim ministra (vanjskih poslova Ukrajine - Dmitro Kuleba) nervoznog, nimalo. Naprotiv, kao što je gospodin Zelenski (Volodimir Zelensky), predsjednik Ukrajine, rekao da bi najgori neprijatelj bio u paničnom režimu. Nisu u stanju panike. Oni su zabrinuti, osjećaju se ugroženo, ali uopšte ih ne vidim nervozne - istakao je Borelj.

Na pitanje da li mu se dopada ideja održavanja potencijalnog samita, visoki predstavnik EU kaže da bi trebalo mobilizirati onoliko diplomatskih sredstava koliko se može zamisliti. 

- Samiti, sastanci na nivou ministara, na nivou lidera, bilo koji format, bilo koji način razgovora i sjedenja za stolom i pokušaja izbjegavanja rata su prijeko potrebni i mi ćemo podržati sve što diplomatske razgovore može učiniti najboljim, a jedini način je tražiti rješenje za krizu - kazao je Borelj.

Što se tiče sankcija, znam da ste jako zabrinuti zbog sankcija. Ministri će i dalje biti upoznati sa situacijom. U stvari, posao je obavljen. Mi smo spremni - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.